Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, duminică, în momentul în care un portavion american se află în Coreea de Sud pentru exerciţii şi cu câteva zile înainte de o vizită la Seul a vicepreşedintelui SUA Kamala Harris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord a fost angajată într-o serie record de teste de arme de câteva luni, în timp ce negocierile cu comunitatea internaţională privind programul său nuclear şi de rachete au stagnat.

Phenianul a lansat, în special, prima sa rachetă balistică intercontinentală din 2017 în mai şi a adoptat o nouă doctrină la începutul lunii septembrie, care proclamă că ţara nu va renunţa niciodată la armele atomice.

Armata sud-coreeană "a detectat o rachetă cu rază scurtă de acţiune lansată de Coreea de Nord la ora 06:53 (21:53 GMT sâmbătă) din vecinătatea Taechon, provincia Pyongan de Nord, spre Marea de Est” (Marea Japoniei)", a anunţat statul major de la Seul într-un comunicat. Garda de Coastă japoneză a emis un avertisment navelor din zona în care a căzut racheta.

Potrivit ministrului japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, proiectilul a parcurs aproximativ 400 km la o altitudine maximă de 50 km şi s-a prăbuşit în mare în largul coastei nord-coreene, aparent în afara zonei economice exclusive a Japoniei. "Japonia va continua să lucreze la consolidarea capacităţilor sale de apărare prin explorarea mai multor opţiuni, inclusiv dobândirea de capacităţi de ripostă”, a declarat Hamada.

Lansările repetate ale Phenianului sunt "absolut de neiertat, iar îmbunătăţirea remarcabilă a tehnologiei sale de rachete este ceva ce nu putem ignora”, a adăugat el.

Vineri, portavionul american cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan şi flotila care îl însoţeşte au sosit în principalul port Busan, din sudul Coreei de Sud. El urmează să participe în zilele următoare la exerciţii comune cu armata sud-coreeană în largul coastei de est a ţării.

Joi, la Seul este aşteptat vicepreşedintele american Kamala Harris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.