Cererea mondială de cărbune a atins, în 2023, 8,53 miliarde de tone - un record istoric -, în principal din cauza unei creşteri puternice în China, India şi Indonezia, anunţă vineri Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) cu sediul la Paris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Începând din 2024”, consumul mondial de cărbune urmează să înregistreze o tendinţă de scădere, estimează AIE în previziunile publicate vineri, la o zi după închiderea cele de-a 28-a reuniuni internţaionale a ONU în lupta împotriva modificărilor climatice, la Dubai - care a cerut o abandonare treptată a surselor de energii fosile, inclusiv cărbunele, în lupta împotriva încălzirii globale.

PRECEDENTUL RECORD, ÎN 2022

Observatorul european Copernicus estima la începutul lui noimebrie, ”cu o mare cvasicertitudine” că temperaturile medii de pe planetă urmează să le depăşească anul acesta recordul anual stabilit în 2016.

AIE stabilea atunci că tonele de cărbune consumate în lume în 2023 aveau să depăşească recordul precedent, care datează din... 2022.

Arderea cărbunelui pentru a produce energie sau în industrie emite în atmosferă o mare parte a dioxidului de carbon (CO2) responsabil de încălzirea planetei.

AIE insistă asupra apetitului puternic de cărbune în Asia.

Potrivit acestui raport, în acest an consumul din China a crescut cu 220 de milioane de tone (+4,9%) faţă de 2022, al Indiei cu 98 de milioane de tone (+8%), iar al Indoneziei cu 23 de milioane de tone (+11%).

În schimb, consumul a scăzut puternic în Europa, cu 107 milioane de tone (-23%) şi în Statele Unite, cu 95 de milioane de tone (-21%), în principal din cauza modificării centralelor electrice, care abandonează treptat cărbunele, pentru a salva mediul şi din cauza scăderii activităţii industriale.

AIE îşi recunoaşte dificultatea de a face previziuni cu privire la Rusia - al patrulea consumator mondial de cărbune -, din cauza Războiului din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.