Partidul de guvernământ din Georgia a organizat luni seară un miting de răspuns la manifestaţiile masive ale miilor de georgieni care au denunţat un proiect de lege referitor la "influenţa străină", pe care opoziţia îl consideră represiv, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După zile în şir de proteste antiguvernamentale, luni seară, câteva mii de persoane s-au alăturat mitingului organizat în faţa Parlamentului de partidul Visul Georgian, aflat la guvernare.

"Îi îndemnăm pe patrioţii din întreaga ţară să se unească şi să spună NU revoluţiilor finanţate din bani murdari, atacurilor asupra Bisericii, propagandei LGBT, propagandei drogurilor, discreditării instituţiilor statului, radicalismului şi polarizării", a declarat partidul Visul Georgian într-un comunicat.

Miliardarul Bidzina Ivanişvili, preşedintele Visului Georgian, considerat omul forte al Georgiei, s-a adresat mulţimii.

De la jumătatea lunii aprilie, mii de manifestanţi au ieşit în stradă în Georgia pentru a protesta faţă de acest controversat proiect de lege referitor la "influenţa străină", comparat de criticii săi cu o lege represivă rusă la adresa "agenţilor străini", folosită pentru a reduce la tăcere disidenţii şi a sugruma societatea civilă.

Duminică, aproximativ 20.000 de persoane au participat la un "Marş pentru Europa" la Tbilisi pentru a cere retragerea proiectului de lege. Textul urmează să fie examinat în a doua lectură în parlament, marţi, în cadrul unei sesiuni plenare, potrivit Comisiei pentru afaceri juridice a legislativului.

O primă încercare de a adopta proiectul de lege a eşuat în urmă cu un an, după demonstraţii în masă în timpul cărora poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Visul Georgian susţine că are o orientare fermă pro-europeană şi susţine că singurul scop al proiectului de lege este de a "creşte transparenţa" privind finanţarea externă a ONG-urilor.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că proiectul de lege nu este compatibil cu dorinţa Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene (UE).

În decembrie, UE a acordat Georgiei statutul oficial de candidată la aderarea la UE, dar a avertizat Tbilisi că trebuie să îşi reformeze sistemul judiciar şi sistemul electoral, să reducă polarizarea vieţii politice, să consolideze libertatea presei şi să limiteze puterea oligarhilor, înainte de a putea începe oficial negocierile de aderare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.