Comandantul suprem al NATO în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat joi că nu crede că armata rusă a desfăşurat suficiente trupe pentru a face un progres strategic în regiunea din jurul oraşului Harkov, în nord-estul Ucrainei, şi este încrezător că forţele ucrainene îşi vor menţine liniile de front în regiune, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Săptămâna trecută, Rusia a deschis un nou front în războiul din Ucraina, grupuri mici de unităţi foarte mobile trecând rapid graniţa în regiunea Harkov şi forţând Ucraina să disloce în grabă trupe din alte zone.

"Ruşii nu au numărul necesar pentru a face o breşă strategică", a declarat Cavoli într-o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles, după o reuniune a şefilor militari din întreaga alianţă transatlantică. "Mai exact, nu au abilitatea şi capacitatea de a face acest lucru, de a opera la scara necesară pentru a exploata orice breşă în avantajul strategic", a adăugat el. "Ei au capacitatea de a face progrese locale şi au făcut unele. Totodată, au provocat unele pierderi locale", a arătat generalul NATO.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Cavoli nu a oferit nicio cifră cu privire la numărul de trupe pe care Rusia le-ar fi desfăşurat în zonă. Potrivit oficialilor, în general în războiul din Ucraina forţele ruseşti au depăşit trupele ucrainene uneori şi într-un raport de 10 la 1.

Pe de altă parte, amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al NATO, a declarat la conferinţa de presă că se aşteaptă în curând la "ameliorări serioase" în ceea ce priveşte cantitatea de muniţie pe care o vor primi forţele ucrainene. Lipsa de muniţie a Ucrainei s-a datorat parţial întârzierii de luni de zile în aprobarea unui pachet major de ajutor militar pentru Ucraina de către Congresul american.

Cavoli a declarat că aliaţii Ucrainei expediază în prezent "cantităţi mari" de muniţie şi sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune şi "cantităţi semnificative" de vehicule blindate care vor ajuta la lupta împotriva asaltului de la Harkov.

"Sunt în contact foarte strâns cu colegii noştri ucraineni. Şi sunt încrezător că ei că vor ţine linia" frontului, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.