Treizeci şi patru de soldaţi au fost sechestraţi începând de vineri în sudul Columbiei, în urma unei operaţiuni de combatere a infracţionalităţii legate de mediu, au anunţat sâmbătă autorităţile, acuzând foşti rebeli FARC, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernatoarea Rafaela Cortés a declarat că răpirea din departamentul Meta este opera unor disidenţi ai Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), care au respins acordul de pace din 2016 şi care "folosesc populaţia civilă împotriva forţelor de ordine", a acuzat ea într-o înregistrare video pe Instagram.

Autorităţile anunţaseră anterior că doi anchetatori de la Procuratura Generală a Columbiei au fost răpiţi în sud-vestul ţării de către Statul Major Central (EMC), cea mai mare facţiune a disidenţilor FARC care au respins acordul de pace din 2016.

Cei doi funcţionari publici şi femeia care îi însoţea sunt reţinuţi de vineri într-o zonă rurală din Santander de Quilichao, în departamentul Cauca (sud-vest), şi "sunt în stare bună de sănătate", a precizat sâmbătă EMC.

În 2022, serviciile de informaţii militare columbiene estimau efectivele EMC la aproximativ 3.500 de gherile. Organizaţia controlează veniturile din traficul de droguri şi din mineritul ilegal.

Un armistiţiu a fost convenit la sfârşitul anului 2023 între EMC şi guvernul preşedintelui Gustavo Petro, aflat la putere din august 2022, care încearcă să renegocieze pacea cu aceşti disidenţi.

După o serie de atacuri împotriva civililor şi a forţelor de securitate, asasinarea unui lider indigen de către rebeli a determinat în cele din urmă guvernul să declare, la 17 martie, încetarea armistiţiului în trei departamente din sud-vestul ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.