Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune, anunţă BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, zeci de studenţi au fost arestaţi la Yale, în timp ce Columbia a anulat cursurile cu prezenţă fizică din cauza temerilor legate de antisemitismul din campus.

"Tabere" de protest similare au apărut şi în alte campusuri, inclusiv la Berkeley, în California. Autorităţile şcolare se află sub o presiune tot mai mare pentru a calma tensiunile din campus.

Demonstraţii şi dezbateri aprinse despre războiul dintre Israel şi Gaza şi despre libertatea de exprimare au zguduit principalele campusuri universitare din Statele Unite de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Studenţii din ambele tabere spun că a existat o creştere a incidentelor antisemite şi islamofobe. Mişcarea de protest din campusuri a fost cel mai recent pusă în centrul atenţiei la nivel mondial săptămâna trecută, după ce poliţia din New York a fost chemată în campusul Universităţii Columbia din New York, unde a arestat zeci de protestatari.

De atunci, tensiunile din campusuri au escaladat în mai multe instituţii americane. Luni, aproape 50 de protestatari au fost arestaţi la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, unde demonstraţiile au ajuns la câteva sute de persoane în weekend. Universitatea a precizat că cei reţinuţi au ignorat "multiplele cereri" de a pleca. Mulţi participanţi la protest au cerut ca Yale să îşi reducă investiţiile în producătorii de arme militare.

Tabere de protest au fost înfiinţate şi la alte universităţi din ţară, printre care Universitatea California din Berkeley, Universitatea din Michigan, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Emerson College şi Tufts. La aproximativ 12 km (opt mile) la sud de Columbia, la Universitatea din New York, protestatarii au instalat corturi vizavi de Stern School of Business.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.