Un politician taiwanez care susţine independenţa Taiwanului, Yang Chih-yuan, în vârstă de 33 de ani, deţinut în China din august 2022, a fost acuzat marţi de ”secesiune” de către autorităţile de la Beijing, o iniţiativă menită să provoace ”frica”, a replicat imediat Taipeiul relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yang Chih-yuan, vicepreşedintele unui mic partid care militează în favoarea independenţei Taiwanului, a fost inculpat de către autorităţile din Wenzhou, în estul Chinei, anunţă Parchetul Popular Suprem chinez.

”Cazul este în curs de rezolvare”, anunţă parchetul într-un mesaj postat pe reţele de socializare, fără să furnizeze alte detalii.

Beijingul şi-a crescut presiunile diplomatică, economică şi militară asupra Taipeiului în urma alegerii în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, care provine dintr-un partid separatist şi promovează o identitate taiwaneză diferită de cea a Chinei continentale.

Yang Chih-yuan a candidat, în urmă cu câţiva ani, fără succes, la un mandat în Parlamentul taiwanez, potrivit presei taiwaneze.

Potrivit Consiliului pentru Afacerile Continentului (MAC), principalul organ decizional al Taiwanului privind China continentală, acest politican este deţinut din august 2022, iar Beijingul a ignorat, până în prezent, îndemnurile la eliberarea tânărului.

”Guvernul subliniază din nou că domnul Yang este nevinovat şi cere Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) să-l elibereze de îndată pentru a se piutea întoarce în Taiwan cât mai rapid”, anunţă într-un comunicat MAC.

”Arestările arbitrare ale taiwanezilor (...) aduc atingeri grave drepturilor şi intereselor poporului nostru şi suscită frica”, denunţă Consiliul.

Între cele mai mediatizate arestări ale unor taiwanezi în ultimii ani se află cea a lui Lee Ming-che, un activist care promova activ democtraţia în China continentală.

 

Lee Ming-che, care a fost încarcerat timp de cinci ani, a fost eliberat anul trecut.

China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale, pe care nu le-a reunificat încă cu restul teritoriului chinez după Războiul Civil chinez din 1949.

Beijingul insistă că speră la o ”reunificare” paşnică, dar nu exclude recurgerea la forţă, în cazul unei schimbări a statu-quoului în dezavantajul săiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.