Un tribunal din Malta a respins, luni, cererea autorităţilor române de extrădare a prinţului Paul Philippe al României, magistratul estimând că există un "risc real" ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale, relatează Times of Malta. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că magistraţii Curţii de Apel Braşov vor trimite o adresă oficială către Parchetul din Malta pentru a solicita să exercite la timp calea de atac în cazul lui Paul al României, ”să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa”. Totodată, Curtea de Apel Braşov a solicitat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui mandat european de arestare în procedura internă desfăşurată în alt stat. ”Din punctul nostru de vedere, legislaţia UE în materia MEA nu este aplicată corespunzător şi o să exprimăm această opinie şi în faţa judecătorilor CJUE, alături de toate argumentele posibile”, arată Gorghiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Alina Gorghiu: Curtea de Apel Braşov va face o adresă oficială către parchetul din Malta, prin care va solicita să exercite la timp calea de atac în cazul lui Paul al României, să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa

Paul-Philippe al Romaniei este căutat în România pentru a executa o pedeapsă cu închisoare pentru corupţie. În vârstă de 75 de ani, el a fugit din România în 2020, când a fost condamnat la aproape 3 ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureştiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze în România, iar avocatul lui Paul al României a invocat, între altele, acest argument atunci când a pledat împotriva extrădării sale.

Prinţul Paul locuieşte acum în Italia, dar a venit luna trecută în Malta pentru o conferinţă şi a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare.

CITEȘTE ȘI Alina Gorghiu: Fugarul Paul de România, arestat preventiv până în data de 9 mai, în Malta. Eliberarea pe cauţiune, respinsă. Voi încerca inclusiv un dialog la nivel de ministru al Justiţiei, cu omologul meu din Malta

În timpul procedurilor din instanţa din Malta, au fost audiaţi un fost procuror francez, avocatul american al lui Paul de România, care a prezentat succesiunea de evenimente ce au dus la această ultimă cerere a autorităţilor române, în timp ce avocatul său maltez, Jason Azzopardi, a subliniat modul în care instanţele franceze au respins o cerere de extrădare similară, concluzionând că exista un "risc real" ca drepturile fundamentale ale lui Paul al Romaniei să fie încălcate. Textele originale ale acestor hotărâri franceze au fost prezentate ca probe.

În cele din urmă, magistratul Leonard Caruana a concluzionat că, pe baza tuturor probelor prezentate, dacă mandatul european de arestare ar fi fost executat, exista un "risc real" ca acesta să ducă la încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanei căutate. Prin urmare, instanţa a refuzat punerea în execuţie a mandatului.

Cu toate acestea, Paul al României va rămâne în arest preventiv timp de trei zile, până când procurorul general va decide dacă va face sau nu apel la această decizie. 

Avocatul apărării, Jason Azzopardi, a spus că va exista probabil o cerere scrisă de eliberare pe cauţiune până la expirarea acestui termen de apel. 

CITEȘTE ȘI Ordinul de Malta neagă orice legătură cu Paul de România, după ce avocatul său a susţinut că se afla la un eveniment organizat de Cavalerii de Malta şi că a fost "umilit în faţa unor demnitari din toată Europa" în timpul arestării sale
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.