”Câteva progrese” au fost înregistrate cu Londra, în vederea evitării impunerii unei frontiere în Irlanda după plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), însă ele ”nu sunt suficiente” să justifice un summit special în noiembrie, au declarat miercuri mai multe surse europene pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat miercuri că a discutat cu premierul britanic Theresa May, cu care a făcut ”bilanţul avansării discuţiilor cu privire la Brexit”.

Însă Tusk nu a dat vreun indiciu cu privire la informaţiile primite de la May.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Surse informate cu privire la negocierile cu Londra au declarat pentru AFP că s-au înregistrat ”câteva progrese” cu privire la Irlanda de Nord, însă ”nu suficiente pentru a permite convocarea unui summit european extraordinar în noiembrie”.

”Dacă va avea loc un progres neaşteptat în următoarele zile, ar lua până la două săptămâni să se pregătească un summit extraordinar”, a subliniat una dintre aceste surse.

Următorul summit european pe agendă, tradiţionalul summit de la sfârşitul anului, este programat să aibă loc loc în perioada 13-14 decembrie.

”Eu cred că este posibil să se ajungă la un acord în noiembrie, însă fiecare zi ce trece îndepărtează posibilitatea unui summit extraordinar în noiembrie”, a apreciat premierul irlandez Leo Varadkar, la sosirea sa la Helsinki, miercuri.

Capitala finlandeză găzduieşte, timp de două zile, Congresul Partidului Popular European (PPE, dreapta), la care sunt aşteptaţi cancelarul Angela Merkel, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi negociatorul-şef al UE însărcinat cu Brexitul Michel Barnier, vicepreşedinte PPE.

Regatul Unit urmează să părăsească UE, piaţa unică şi Uniunea Vamală europene, la 29 martie 2019, iar Cei 27 vor să evite o reintroducere a unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, pentru a salva Acordurile de pace din 1998.

Guvernul britanic caută, la rândul său, un compromis pe plan intern, prin care să permită Parlamentului de la Londra să adopte acordul privind retragerea la timp în vederea unei plecări ordonate la 29 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.