Camera Reprezentanţilor din Arizona a abrogat miercuri prin vot o lege din 1864 care interzicea aproape orice avort, considerată aplicabilă în urmă cu două săptămâni de către Curtea Supremă a acestui stat-cheie pe plan electoral, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai mulţi republicani moderaţi s-au alăturat democraţilor şi au constituit o majoritate a abolire a acestei legi care interzice orice avort de la momentul conceperii, mai puţin dacă viaţa mamei este în pericol.

Nici violul şi nici incestul nu sunt considerate excepţii valabile, potrivit acestei legi abrogate, care a provocat o controversă aprigă în Statele Unite şi care a fost condamnată de către Joe Biden şi criticată mai moderat de către Donald Trump.

Rămasă ”în adormire” de zeci de ani, această lege ”este de-acum aplicabilă”, potrivit unei hotărâri, la 9 aprilie, a Curţii Supreme a Arizonei.

Această hotărâre lua act de casarea jurisprudenţei Curţii Supreme a Statelor Unite, care a anulat în iunie 2022 garabnţia federală a dreptului la avort.

În urma acestei hotărâri care a redat statelor federale întreaga latitudine să legifereze în acest domeniu, aproximativ 20 de state au interzis sau au restrâns dur accesul la avort.

Procuroarea generală a Arizonei, democrata Kris Mayes, a avertizat de mult timp că nu va angaja nicio urmărire, lucru care se poate schimba în funcţie de alegeri, deoarece procurorii sunt aleşi în Statele Unite.

Decizia de a ”reimpune o lege dintr-o epocă în care Arizona nu era un stat, în care Războiul Civil făcea ravagii şi în care femeile nu puteau nici măcar să voteze, va rămâne în istorie ca o pată pe statul nostru”, a deplâns ea la 9 aprilie.

Promotorii unei iniţiative populare au anunţat recent că au strâns semnăturile în vederea obţinerii unui referendum în vederea înscrierii avortului în Constituţia Arizonei.

În cazul unei confirmări, acest vot ar urma să aibă loc în timpul alegerilor prezidenţiale de la 5 noiembrie, aşa cum va fi cazul, de exemplu, în Florida (sud-vest), alt stat-cheie în acest scrutin.

Preşedintele democrat în exerciţiu Joe Biden face din apărarea drepturilo femeilor o axă majoră a campaniei sale în vederea obţinerii unui al doilea mandat împotriva adversarului său republican Donald Trump.

Acesta din urmă se laudă că a reuşit, prin numirile pe care le-a făcut la Curtea Supremă, o răsturnare a jurisprudenţei, în 2022, dar subliniază riscurile electorale ale unei poziţionări prea conservatoare în privinţa avortului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.