Preşedintele ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a spus, marţi, despre şeful de stat în exerciţiu, Jair Bolsonaro, că este "fascist" şi l-a acuzat că încurajează proteste violente - cum au fost luni seară în capitala Brasilia - în încercarea de a se agăţa de putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"El continuă să nu-şi recunoască înfrângerea, continuă să-i încurajeze pe fasciştii care se mobilizează în stradă", a declarat Luiz Inacio Lula da Silva într-o conferinţă de presă. "Urmează scenariul tuturor (liderilor) fascişti", a adăugat socialistul, menţionând mişcările de extremă dreapta din Franţa, Spania, Italia, Ungaria şi SUA.

Luni seară, activiştii fideli preşedintelui ultraconservator Jair Bolsonaro au incendiat vehicule şi au încercat să pătrundă în sediul poliţiei federale după arestarea unuia dintre ei. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i dispersa pe protestatari, unii înarmaţi cu bâte şi pietre. Demonstranţii au vrut să forţeze eliberarea tovarăşului lor, care pretinde că este un lider indigen şi care a fost arestat preventiv timp de zece zile. Imaginile au amintit de insurecţia de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, când simpatizanţii lui Donald Trump au luat cu asalt sediul Congresului pentru că voiau să împiedice recunoaşterea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

José Acacio Serere Xavante, care este şi pastor evanghelic, este acuzat de procuratură că a organizat mai multe demonstraţii "antidemocratice" în capitală, inclusiv în faţa hotelului în care este cazat preşedintele ales Lula da Silva. De la înfrângerea lui Jair Bolsonaro, unii dintre susţinătorii actualului preşedinte de extremă dreapta au campat în faţa cazărmilor din diferite oraşe, cerând o intervenţie militară împotriva rezultatului alegerilor.

Lula de Silva, în vârstă de 77 de ani, care a mai condus Brazilia între 2003 şi 2010, îşi va începe cel de-al treilea mandat la 1 ianuarie. Preşedintele ales de stânga nu şi-a putut stăpâni lacrimile în momentul în care a primit certificatul de validare a alegerii sale, în cadrul unei ceremonii desfăşurate luni la Tribunalul Superior Electoral din Brasilia.

La conferinţa de presă de marţi, el a promis că va realiza o reformă a sistemului fiscal încă de la începutul mandatului său. Lula a confirmat, de asemenea, numirea lui Aloisio Mercadante, o figură istorică a Partidului Muncitorilor, la conducerea Băncii Publice de Dezvoltare (BNDES). Mai devreme în cursul zilei, cântăreaţa Margareth Menezes declarase că a acceptat să devină ministru al culturii, un portofoliu care a fost retrogradat la un simplu secretariat sub Bolsonaro. Ea este prima femeie şi prima persoană de culoare numită în noul guvern Lula, după ce săptămâna trecută au fost anunţaţi cinci bărbaţi albi ca miniştri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.