Preşedintele american Joe Biden a declarat că, în cadrul unei convorbiri telefonice de luni, preşedintele turc Tayyip Erdogan a repetat dorinţa Ankarei de a cumpăra avioane de luptă F-16 de la Statele Unite, în timp ce Biden a răspuns că Washingtonul a dorit ca Ankara să renunţe la obiecţia sa faţă de aderarea Suediei la NATO, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schimbul de replici a avut loc în momentul în care Biden l-a sunat pe Erdogan pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din Turcia de duminică.

"Am vorbit cu Erdogan. L-am felicitat pe Erdogan. El încă mai vrea să rezolve ceva în privinţa F-16. I-am spus că vrem să ne înţelegem cu Suedia, aşa că hai să rezolvăm asta. Şi astfel vom lua din nou legătura unul cu celălalt", a declarat Biden reporterilor înainte de a pleca de la Casa Albă spre Delaware.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

"Vom vorbi mai mult despre asta săptămâna viitoare", a adăugat el. Ofertele de aderare la NATO trebuie să fie aprobate de toţi membrii NATO. Atât Turcia, cât şi Ungaria nu au aprobat încă candidatura Suediei.

Turcia a încercat să cumpere de la Statele Unite avioane F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari şi aproape 80 de kituri de modernizare, dar vânzarea a fost blocată din cauza obiecţiilor Congresului american privind dosarul problematic al Ankarei în materie de drepturile omului şi politica privind Siria, chiar dacă administraţia Biden a declarat în repetate rânduri că susţine vânzarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.