Preşedintele SUA Joe Biden şi premierul canadian Justin Trudeau au anunţat vineri un acord privind migraţia pentru a împiedica solicitanţii de azil să treacă ilegal graniţa dintre SUA şi Canada,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite şi Canada lucrează pentru „a aborda nivelurile istorice ale migraţiei din emisfera noastră”, a declarat Biden reporterilor la o conferinţă de presă comună vineri, la Ottawa, în timpul primei sale vizite în Canada în calitate de preşedinte.

Acordul privind migraţia permite fiecărei ţări să respingă solicitanţii de azil care ajung la graniţă la treceri neoficiale şi are ca scop să ajute Canada să limiteze numărul tot mai mare de solicitanţi de azil care au trecut în ţară din Statele Unite.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

În conformitate cu pactul anterior privind migraţia, oficialii americani şi canadieni puteau să-i întoarcă pe solicitanţii de azil în ambele direcţii la punctele oficiale de intrare, dar acest lucru nu se aplica trecerilor neoficiale. Canada a fost cea care a susţinut extinderea acordului pentru a include  şi punctele de trecere neoficiale.

Trudeau s-a confruntat cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a opri numărul tot mai mare de solicitanţi de azil care vin în Canada, mulţi dintre ei călătorind pe Roxham Road, un drum între statul New York şi Quebec.

Aproape 40.000 de solicitanţi de azil au trecut în Canada din Statele Unite în 2022, cel mai mare număr de când Canada a început să monitorizeze  astfel de treceri în 2017.

Trudeau a spus că acordul va intra în vigoare după miezul nopţii de sâmbătă. Implementarea rapidă are ca scop evitarea unui val de migranţi care încearcă să treacă graniţa înainte ca schimbarea să intre în vigoare.

Ca parte a acordului, Canada a fost de acord să creeze o cale pentru ca 15.000 de refugiaţi din America Latină să intre în ţară, pentru a încerca să reducă presiunea asupra frontierei de sud a Statelor Unite.

"Continuăm să fim deschişi migranţilor obişnuiţi. Şi vom creşte numărul de solicitanţi de azil pe care îi acceptăm din emisfera vestică pentru a compensa închiderea acestor puncte de trecere neregulate", a spus Trudeau.

Criticii acordului privind migraţia spun că solicitanţii de azil vor încerca în continuare să treacă graniţa fără a fi detectaţi, dar acum o vor face în moduri mai periculoase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.