Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri o anvelopă cu ajutoare în valoare de 95 de miliarde de dolari destinate Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, aprobată după şase luni de blocaj n Congres, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Va face America mai sigură, va face lumea mai sigură”, a declarat şeful statului american semnând textul care a devebit astfel lege.

Statele Unite este necesar ”să se mişte repede” să trimită armament şi echipament noi Ucrainei, pentru a ajuta Kievul împotriva înaintării ruse.

Preşedintele american face aceste declaraţiila o zi după ce Senatul amerian a aprobat acest pachet de ajtor străin, în urma mai multor luni de blocaj în Congres.

Kievul şi-a intensificat apelurile la ajutor către Occident, în contextul în care Rusia avansează în invazie.

În această anvelopă, 61 de miliarde de dolari constau în ajutoare militare destinate Ucrainei.

Anvelopa a fost adoptată marţi seara în Senat cu 79 la 18 voturi.

Ea a fost adoptată sâmbătă de către Camera Reprezentanţilor.

”După mai bine de şase luni de muncă grea şi de multe întorsături pe drum, America transmite un mesaj întregii lumi: nu îţi vom întoarce spatele”, a declarat liderul majorităţii democrate în Senat Chuck Schumer.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că acest lucru ”consolidează rolul Americii de far al democraţiei şi lider al lumii libere”.

Senatul a adoptat un pachet similar în fenruarie, însă un grup de conservatori care se opun ajutării Ucrainei l-a împiedicat să fie supus la vot în Camera Reprezentanţilor.

Democraţii şi republicanii şi-au unit forţăele săptămâna trecută în Camera inferioară a Congresului şi au depăşit această opoziţie.

Ei au ajuns la un acord asupra unui proiect de lege privind ajutorul srăin, dar şi privind confiscarea unor active ruseşti blocate de către bănci din Occident, impunerea unor noi sancţiuni Rusiei, Iranului şi Chinei şi obligarea companiei chineze ByteDance să vândă TikTok.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.