Ministrul german de Externe Heiko Maas a catalogat luni drept ”inacceptabilă” orice blocare de către Rusia a navigaţiei către Marea Azov, în urma tensiunilor între Kiev şi Moscova în apropiere de Crimeea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este foarte important ca blocajul să fie ridicat”, a subliniat ministrul german pe Twitter, catalogându-l drept ”inacceptabil” şi îndemnând Rusia şi Ucraina la ”dezescaladare”.

Tensiunile între Ucraina şi Rusia în centrul cărora se află Marea Azov s-au intensificat brusc duminică, după ce Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană şi a blocat accesul în această mare, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei, teatrul unui război cu separatişti proruşi.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Rusia a confiscată prin forţa militară trei nave aparţinând Marinei ucrainene, în această operaţiune care s-a soldat cu răniţi, în Strâmtoarea Kerci, care marchează accesul către Marea Azov.

Un purtător de cuvânt al Guvernului german Steffen Seibert a îndemnat luni, la rândul său, la ”eliberarea” navelor confiscate şi marinarilor ucraineni reţinuţi de Rusia.

El a apreciat, în faţa presei, că folosirea ”unor mijloace militare” de către Rusia în acest incident ridică ”întrebări grave” şi a apreciat că nu există vreo ”justificare vizibilă” a acestui lucru.

Steffen Seibert a îndemnat ambele părţi să înceapă rapid un dialog cu scopul de a soliţiona această criză.

O reuniune a ţărilor care fac parte din ”formatul Normandia”, pe tema situaţiei din Ucraina,  este prevăzută de mult timp luni la Berlin, la nivel de directori politici din cadrul ministerelor Afacerilor externe din aceste ţări.

Iar un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a anunţat că problema urma să fie cu siguranţă abordată cu această ocazie.

Din aşa-zisul ”grup din Normandia” fac parte Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina, iar acest grup este însărcinat să vegheze la buna implementare a procesului de pace lansat prin acordurile de la Kiev, semnate în februarie 2015 de aceste patru ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.