Autorităţile libaneze au anunţat sâmbătă după-amiază un nou bilanţ al deceselor provocate de explozia de marţi, 158, iar 21 de oameni sunt încă daţi dispăruţi. În acelaşi timp, în centrul capitalei devastate de deflagraţie, aproximativ 7.000 de oameni protestează faţă de felul în care Guvernul a gestionat situaţia, iar forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii a anunţat noul bilanţ al deceselor şi a precizat că numărul răniţilor este de peste 6.000, informează Reuters.

Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Martirilor, mulţi au aruncat cu pietre şi au încercat să treacă de o barieră spre clădirea Parlamentului din Beirut, astfel că forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mai multe ambulanţe au ajuns la faţa locului, iar un adolescent şi-a pierdut cunoştinţa din cauza gazelor, a relatat un reporter Reuters.

Protestatarii au scandat „Poporul vrea căderea regimului”, lozincă populară în timpul manifestaţiilor din 2011, numite Primăvara Arabă. „Revoluţie! Revoluţie”, s-a mai auzit pe străzi şi „Plecaţi! Sunteţi toţi ucigaşi”.

În timpul manifestaţiei, soldaţi în maşini echipate cu mitraliere au supravegheat zona.

„Demisia sau spânzurătoarea”, mai scria pe o pancartă. Protestatarii au incendiat mobilier stradal şi poliţia a lansat zeci de doze de gaze lacrimogene.

Un marş ar urma să aibă loc în această seară între una dintre cele mai devastate zone din apropiere de port şi Piaţa Martirilor, unde, de anul trecut, au loc manifestaţii anti-guvernamentale pe fondul crizei economice.

Deflagraţia de marţi seară a avut loc în port, la un depozit unde se aflau stocate, „în mod necorespunzător”, după cum au precizat autorităţile, 2.750 de tone de nitrat de amoniu. Sute de mii de oameni au rămas fără adăpost. 

Libanezii consideră că autorităţile au fost neglijente.

Vineri, preşedintele Michel Aoun a spus că este în derulare o anchetă care va stabili dacă dezastrul a fost cauzat de o bombă sau de o intervenţie externă, dacă a fost vorba despre neglijenţă ori dacă a fost vorba despre un accident.

Douăzeci de oameni au fost reţinuţi până acum în legătură cu cazul, a mai spus Aoun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.