Un purtător de cuvânt guvernamental a susţinut vineri după-amiază că sinuciderea în închisoarea din Leipzig a jihadistului sirian Jaber Albakr reprezintă o pierdere pentru anchetatorii germani, care investighează existenţa unei reţele teroriste implicată în radicalizarea suspectului. Migrantul sirian a fost arestat la începutul săptămânii şi pus sub inculpare pentru plănuirea unui atac cu bombă asupra unui aeroport berlinez, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceva n-a mers bine... şi au existat anumite erori. În Leipzig, moartea suspectului complică serios munca anchetatorilor, întrucât aceştia nu mai pot extrage nicio informaţie pe care migrantul putea să o aibă”, a precizat purtătorul de cuvânt guvernamental Steffen Seibert.

De asemenea, reprezentantul guvernamental a declarat că trebuie să existe o investigaţie serioasă cu privire la circumstanţele care au permis migrantului sirian să se spânzure în celulă folosindu-şi propriul tricou.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Rezultatele autopsiei, care au fost date vineri publicităţii, au confirmat faptul că suspectul sirian şi-a luat viaţa.

Joi, autorităţile saxone s-au scuzat că au luat toate măsurile necesare pentru a preveni sinuciderea în închisoare a jihadistului Jaber Albakr.

”Nu trebuia niciodată să se întâmple aşa ceva, dar s-a întâmplat”, a declarat Gemkov. Demnitarul saxon şi-a asumat resposabilitatea politică pentru sinuciderea suspectului, însă a refuzat să-şi prezinte demisia pentru greşelile repetate comise de autorităţile antiterorism în operaţiunea de capturare a migrantului sirian.

Directorul Biroului Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), Hans-Georg Maassen, a susţinut anterior că jihadistul plănuia să detoneze un dispozitiv explozibil improvizat într-un aeroport berlinez, însă anchiziţiile sale au trezit interesul autorităţilor antiteroriste şi serviciilor secrete germane.

Iniţial, suspectul sirian a evitat la limită să fie arestat în urma unui raid antiterorist asupra apartamentului său din localitatea Chemnitz şi a reuşit să călătorească, în ciuda unei operaţiuni masive a autorităţilor germane, aproximativ 100 de kilometri până în Leipzig. De asemenea, jihadistul a fost capturat de trei migranţi sirieni, care l-au predat imediat în custodia autorităţilor antiterorism.

Poliţiştii au descoperit în locuinţa suspectului un kilogram şi jumătate de TATP. Acesta este un material explozibil extrem de periculos, care poate să fie produs cu uşurinţă într-un apartament şi a fost utilizat inclusiv în asamblarea centurilor explozive folosite de atacatorii sinucigaşi de la Paris şi Bruxelles.

Între timp, vicepremierul saxon a aruncat o parte din vină pentru sinuciderea suspectului sirian asupra sistemului judiciar.

”Cu siguranţă au existat o serie de erori cu privire la importanţa (n.r redusă) dată suspectului de către autorităţi”, a declarat vicepremierul Martin Dulig.

De asemenea, se pare că un magistrat german a atras atenţia reprezentanţilor închisorii că jihadistul sirian prezintă un risc ridicat de a-şi pune capăt vieţii, iar acesta s-a aflat în greva foamei din momentul capturării sale. Totuşi, reprezentanţii închisorii au decis în urma unei evaluări psihologice că gardienii vor verifica starea suspectului odată la 15 sau 30 de minute.

Directorul închisorii a precizat că suspectul nu prezenta niciun risc de sinucidere, iar psihiatrii au descoperit că comportamentul acestuia era în mare parte tăcut şi discret, dar nu anormal.

Însă, suspectul a reuşit să distrugă singura sursă de lumină din celulă, fără ca gardienii să-şi pună semne de întrebare.

Legislaţia saxonă interzice supravegherea video permanentă a deţinuţilor în celule.

Tânărul sirian, în vârstă de 22 de ani, este originar din metropola Damasc, însă a ajuns în anul trecut pe teritoriul german şi a primit statut de refugiat.  Înainte de a achiziţiona materiale pentru fabricarea unei bombe, suspectul nu se afla în vizorul serviciilor de informaţii germane.

Germania a înregistrat în luna iulie două atacuri comise de jihadişti ai Statului Islamic. Un sirian de 27 de ani care solicitase azil a comis un atentat sinucigaş soldat cu 15 răniţi. În vreme ce, un adolescent afgan a lansat un atac cu un topor într-un tren bavarez, soldat cu cinci răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.