Atacatorul care a ucis sâmbătă trei persoane de culoare într-un magazin Dollar General din Jacksonville, Florida, este un tânăr de 21 de ani care şi-a cumpărat armele în mod legal şi nu avea antecedente penale, au anunţat duminică forţele de ordine locale, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacatorul, Ryan Christopher Palmeter, locuia cu părinţii săi într-o suburbie a oraşului Jacksonville, a declarat şeriful T.K. Waters într-o conferinţă de presă. El a murit din cauza unei răni de glonţ autoprovocate.

Waters a declarat că împuşcăturile au avut o motivaţie rasială. Autorităţile spun că atacatorul a lăsat în urmă mai multe manifeste pentru mass-media, pentru părinţii săi şi pentru forţele de ordine, în care îşi detalia ura faţă de persoanele de culoare.

"Nu avea cazier, nimic", a spus Waters, adăugând că singurul lucru din dosar era un apel pentru violenţă domestică cu fratele său. "Nu existau semnale de alarmă".

Cu toate acestea, şeriful a declarat că Palmeter în 2017 a fost reţinut pentru scurt timp în temeiul unei legi de stat numită Baker Act, care prevede că o persoană poate fi "dusă la o unitate de primire pentru examinare involuntară" în timpul unei crize de sănătate mintală.

De asemenea, bărbatul a lăsat un testament şi un bilet de adio care au ajuns la tatăl său, a declarat şeriful din Jacksonville.

Într-un comunicat publicat duminică, preşedintele Joe Biden a precizat că împuşcăturile au avut loc în aceeaşi zi în care ţara a marcat cea de-a 60-a aniversare a Marşului spre Washington, scena celebrului discurs "I have a dream" al lui Martin Luther King Jr.

"Trebuie să refuzăm să trăim într-o ţară în care familiile de culoare care merg la magazin sau elevii de culoare care merg la şcoală trăiesc cu teama de a fi împuşcaţi din cauza culorii pielii lor", a declarat Biden.

Departamentul de Justiţie investighează împuşcăturile ca fiind o crimă motivată de ură şi un "act de extremism violent motivat rasial", a precizat într-un comunicat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Waters a declarat că suspectul a fost surprins pe o înregistrare video în timp ce o împuşca pe Angela Michelle Carr, o femeie în vârstă de 52 de ani, în maşina sa, în faţa Dollar General (DG.N) , un lanţ american de magazine de reduceri. El a intrat apoi în magazin unde i-a împuşcat şi ucis pe Anolt Joseph "AJ" Laguerre Jr, în vârstă de 19 ani, şi pe Jerrald De'Shaun Gallion, în vârstă de 29 de ani.

Palmeter purta o vestă tactică, iar faţa îi era acoperită de o mască, a precizat Walters. El avea asupra sa un pistol şi o puşcă "stil AR-15", cu zvastici pe ea, a declarat poliţia, referindu-se la o armă lungă semiautomată uşoară, folosită adesea în cazul împuşcăturilor în masă.

Autorităţile au declarat că bărbatul a fost văzut sâmbătă încercând să intre într-un colegiu local istoric de culoare, Edward Waters University, înainte de a se îndrepta spre magazinul Dollar General.

Palmeter a refuzat să se legitimeze în faţa unui ofiţer din campus şi a fost refuzat. "S-a stabilit ulterior că individul ar fi fost implicat într-un schimb de focuri de armă în apropierea campusului EWU", a precizat universitatea.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat că statul va colabora cu şcoala pentru a se asigura că aceasta dispune de o securitate adecvată în urma atacului armat de sâmbătă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.