Serviciul de informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina (GUR) a afirmat vineri seara că atacul terorist care a avut loc într-o sală de concerte din regiunea Moscovei, soldat cu 40 de morţi şi peste 100 de răniţi, este o provocare deliberată a regimului Putin, despre care comunitatea internaţională a avertizat, relatează Ukrainskaia Pravda.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

"Aceasta este o provocare deliberată a serviciilor speciale ale regimului Putin, despre care comunitatea internaţională a avertizat. Tiranul de la Kremlin şi-a început cariera cu acest lucru şi vrea să o încheie cu crime similare împotriva propriilor săi cetăţeni", a comentat, pentru Ukrainskaia Pravda, purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov.

Într-un comunicat separat publicat pe site-ul GUR, serviciul condus de generalul Kirilo Budanov spune, de asemenea, că "atacul terorist de la Moscova a fost o provocare planificată şi deliberată a serviciilor speciale ruseşti, la instrucţiunile lui Putin. Scopul său este de a justifica lovituri şi mai dure împotriva Ucrainei şi o mobilizare totală în Rusia", susţine GUR.

Serviciul atrage atenţia, în sprijinul tezei sale, că un grup de militanţi cu puşti de asalt s-a mişcat nestingherit în plin centrul Moscovei şi spune că sunt "o mulţime de alte dovezi incontestabile" care indică faptul că atacul armat de la Crocus City Hall a fost organizat de serviciile speciale ruseşti.

Comunicatul GUR menţionează că ambasadele străine au avertizat cu privire la iminenţa unui atac terorist. La 8 martie, Ambasada SUA în Rusia şi Ministerul britanic de Externe avertizaseră cu privire la posibile atacuri teroriste la Moscova.

GUR menţionează şi declaraţia lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, făcută ceva mai devreme vineri, când, pentru prima dată, a afirmat că Rusia se află în "război" cu Ucraina. "A fost doar un început fals pentru o operaţiune specială a Kremlinului atent planificată", susţine GUR, care reaminteşte că Putin "are o experienţă vastă în organizarea unor astfel de atacuri ca modalitate de a-şi consolida propria putere". 

GUR afirmă că acţiunea de vineri de intimidare a ruşilor va fi totodată un pretext pentru o "strângere maximă a şuruburilor" asupra Rusiei înseşi. "Este evident pentru întreaga lume că atacul terorist din Moscova este încă o crimă comisă de Putin pentru a-şi menţine puterea", susţine GUR în comunicat.

"Este probabil că Kremlinul va acuza Ucraina de organizarea atacului şi va folosi omorârea propriilor cetăţeni ca pretext pentru atacuri şi mai brutale asupra infrastructurii civile şi pentru uciderea civililor ucraineni. Atacul de astăzi asupra infrastructurii civile din Ucraina este încă o verigă în escaladarea iniţiată de Putin", arată GUR.

Serviciul de spionaj al armatei reaminteşte că Putin a încercat în repetate rânduri să intimideze Occidentul, inclusiv prin utilizarea armelor nucleare. "Prin urmare, acest atac terorist poate fi folosit ca un alt "motiv" pentru a intensifica agresiunea”, conchide GUR.

La rândul său, Mihailo Podoliak, consilier la Preşedinţia ucraineană, a avut, pe X, un comentariu similar. "Cu siguranţă, Ucraina nu are nicio legătură cu împuşcăturile/exploziile de la Crocus City Hall. Nu are niciun fel de sens", a scris Podoliak. 

"În primul rând, Ucraina se luptă cu armata rusă de mai bine de doi ani. Şi totul în acest război se va decide doar pe câmpul de luptă. Doar prin cantitatea de arme şi deciziile militare calitative. Atacurile teroriste nu rezolvă nicio problemă", argumentează Podoliak.

"În al doilea rând, Ucraina nu a recurs niciodată la utilizarea metodelor teroriste. Este întotdeauna inutil. Spre deosebire, de altfel, de Rusia însăşi, care foloseşte atacuri teroriste în actualul război împotriva Ucrainei şi care, în istoria sa, şi-a atacat propriii cetăţeni pentru a iniţia ulterior "acţiuni antiteroriste" împotriva grupurilor etnice care protestează", arată Podoliak.

"Şi, în al treilea rând, cu mult înainte de evenimentele de la Crocus CityHall, auzisem avertismente publice din partea ambasadelor străine de la Moscova cu privire la posibilitatea unor astfel de excese sângeroase", reaminteşte, la rândul său, consilierul prezidenţial.

El anticipează "fără cea mai mică îndoială" că evenimentele din suburbia Moscovei vor contribui la o creştere bruscă a propagandei militare, la o militarizare accelerată, la o mobilizare extinsă şi, în cele din urmă, la amplificarea războiului. "Şi, de asemenea, la justificarea unor lovituri genocidare manifeste împotriva populaţiei civile din Ucraina", adaugă el.

Bărbaţi înarmaţi, în uniforme de camuflaj, au deschis focul, vineri seara, în sala de concerte Crocus City Hall din oraşul Krasnogorsk, în regiunea Moscovei, înainte de un concert al trupei Picnic. Autorităţile ruse au anunţat cel puţin 40 de morţi şi peste 100 de răniţi. Concertul era sold out, fiind aşteptate peste 2.000 de persoane. Explozia unei grenade a provocat un incendiu în clădire, iar acoperişul a început să se prăbuşească.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.