Rusia a efectuat vineri un ”atac masiv” cu rachetă şi drone kamikaze care a ”atins” mai multe instalaţii energerice în Ucraina, anunţă armata ucraineană, după un turneu în Europa al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în care a acesta a cerut armament suplimentar de la aliaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele Aeriene ucrainene anunţă că Rusia a tras ”şase rachete de croazieră (de tip) Kalibr”.

Ele anunţă că Rusia că tras ”până la 35 de rachete ghidate antiaeriene (de tip) S-300 vizând regiunile Harkov şi Zaporojie”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Rusia a lansat ”şapte drone (de tip) Shahed” în acest atac, adaugă Forţele Aeriene ucrainene.

”Inamicul a lovit oraşele şi infrastructurile esenţiale ale Ucrainei”, acuză într-un comunicat armata ucraineană.

”Cinci rachete de croazieră (de tip) Kalibr şi cinci drone (de tip) Shahed au fost distruse” de apărarea antriaeriană, anunţă aceeaşi sursă.

Nicio victimă nu fost raportată în acest stadiu de către autorităţile ucrainene.

Acest nou atac rusesc de amploare vizând instalaţii energetice ucrainene are loc la o zi după vizite puternic mediatizate ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Londra, Paris şi Bruxelles, în care şi-a îndemnat aliaţii europeni să-i furnizeze rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare, pe care le consideră esenţiale în contraofensiva împotriva Rusiei.

Începând din octombrie şi în urma unei serii de înfrângeri pe teren, Moscova vizează frecvent instalaţii ucrainene considerate ”esenţaile”, lăsând milioane de oameni în frig şi întuneric în toiul iernii.

Operatorul energetic ucrainean Ukrenergo a anunţat vineri că, ”din nefericire, mai multe infrastructuri de tensiune înaltă au fost atinse în regiuni din estul, vestul şi sudul Ucrainei, ceea ce a antrenat pene de curent în anumite regiuni”.

Riuşii ”au ţintit centrale electrice şi instalaţii alte sistemuluui de transmisiune”, precizează într-un comunicat Ukrenergo.

”Întreruperi preventive de urgenţă sunt în desfăşurare”, precizează operatorul, o măsură pe care a luat-o frecvent în atacuri de acest fel, în ulrimele luni, pentru a evita o suprasarcină a sistemului electric ucrainean.

La Zaporojie (sud-est), ”o parte a oraşului nu are electricitate”, a anunţat într-o postare pe Telegram secretarul Consiliului Municipal, Anatoli Kurtev.

”În decurs de o oră s-au înregistrat 17 lovituri în oraş, adică cel mai mare număr de la începutul invaziei” ruse, în urmă cu aproape un an, precizează el.

”Să rezistăm”, îndeamnă el populaţia civilă.

În regiunea Harkov (nord-est), care se învecinează cu Rusia, ”au izbucnit incendii” în urma unor ”atacuri cu rachetă”, anunţă guvernatorul regiunii Oleg Sînegubov.

”Anumite zone ale oraşului (Harkov) nu au electricitate”, precizează el într-o postare pe Telegram.â

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.