Armenia a propus, joi, crearea unei zone demilitarizate de-a lungul graniţei sale cu Azerbaidjan şi în jurul regiunii Nagorno-Karabah, disputată între aceste două ţări caucaziene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea Armeniei vine în contextul intensificării negocierilor dintre Baku şi Erevan în ultimele săptămâni în vederea găsirii unei soluţii pentru disputa asupra regiunii contestate, care durează de trei decenii.

Cele două ţări au purtat două războaie, iar ultimul, desfăşurat în 2020, s-a soldat cu peste 6.500 de morţi. De atunci au avut loc în mod regulat ciocniri, cum ar fi cele din luna septembrie, când 286 de luptători au fost ucişi.

”Am pus pe masă o iniţiativă de a înfiinţa o zonă demilitarizată în jurul regiunii Nagorno-Karabah”, a declarat prim-ministrul armean Nikol Pashinian în timpul unei şedinţe de Guvern.

”De asemenea, propunem (...) să creăm o zonă demilitarizată de trei kilometri de-a lungul frontierei armeano-azerbaidjane”, a adăugat el.

Nagorno-Karabah este o regiune muntoasă populată în principal de armeni, care s-a separat de Azerbaidjan la începutul anilor 1990 cu ajutorul Erevanului. Primul război s-a soldat cu 30.000 de morţi.

În acest context, liderii şi miniştrii de Externe ai celor două ţări s-au întâlnit de mai multe ori în ultimele luni pentru a purta negocieri de pace. Premierul Armeniei a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ţară a desfăşurat o forţă de ”menţinere a păcii” în Karabah, va vizita Erevanul pe 22 noiembrie.

Liderul rus i-a reuniut pe Nikol Pashinyan şi pe preşedintele azer Ilham Aliyev la un summit în Rusia, la sfârşitul lunii octombrie. Occidentul a organizat şi mai multe întâlniri între cele două părţi, la Bruxelles şi Washington.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.