Amnesty International a anunţat miercuri dimineaţă că limbajul ”otrăvitor” şi plin de ură utilizat de unii politicieni, inclusiv de către preşedintele american Donald Trump, pune în pericol populaţiile vulnerbile şi contribuie în general la construirea unei lumi mai periculoase, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul General al Amnesty International a notat că anul trecut ”a câştigat importanţă globală utilizarea cinică a unei naraţiuni a blamării de tipul noi versus ei... iar asta nu s-a mai întâmplat din 1935”.

”Alegerea lui Trump a urmat unei campanii în care acesta a făcut adeseori declaraţii marcate de dezbinare şi a promis politici care se dovedesc nefavorabile pentru drepturile omului”, a precizat Salil Shetty.

Între timp, atât forţele guvernamentale, cât şi grupările armate, au torturat populaţiile civile în numeroasele zone de conflict ale lumii, în vreme ce liderii globali nu au reuşit să găsească un răspuns adecvat la criza refugiaţilor.

Amnesty precizează că ideile fundamentale despre demnitatea umană şi egalitate au ajuns sub asalt în ultimul an, în special ca urmare a unei ”campanii masive lansate de guvernele din întreaga lume pentru a reduce la tăcere disidenţii”, precum şi ca urmare a operaţiunilor frecvente de bombardare a spitalelor din Siria şi Yemen,doar 

De asemenea, raportul anual cataloghează acordul privind reducerea migraţiei semnat de Bruxelles şi Ankara drept ”o mărturie a dorinţei blocului comunitar de a ignora drepturile şi condiţiile de viaţă pentru aceşti refugiaţi doar pentru a urmări o serie de interese politice”

În Europa, teama de terorism a condus la implementare unor măsuri considerate în trecut ca fiind excepţionale, dar care au devenit în scurt timp o parte normală a legislaţiei penale în mai multe state europene. 

Franţa şi Marea Britanie permit în acest moment impunerea unui arest la domiciliu doar pe baza informaţiilor colectate de către serviciile de securitate din cele două ţări. 

De asemenea, o nouă lege britanică a supravegherii a făcut un pasa important spre o realitate unde dreptul la intimitate nu mai este recunoscut.

Marea Britanie, Franţa, Rusia şi Statele Unite - adică patru din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite - sprijină în mod activ forţe responsabile pentru grave încălcări ale drepturilor umane în războaiele din Siria, Yemen, Libia şi Irak.

Amnesty notează inclusiv apariţia unui trend al ”anti-drepturilor, al retoricii rasiste şi discriminatorii” în America.

Însă, organizaţia a semnalat şi o serie de schimbări pozitive, în ceea ce priveşte mişcările pentru drepturile omului din Africa şi munca voluntarilor care au participat la salvarea refugiaţilor din Marea Mediterană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.