Autorităţile din Noua Caledonie au evacuat vineri litoralul, ca măsură de precauţie, în urma unui cutremur puternic, de magnitudinea 7,7, din cauza unei alerte de tsunami, care a fost ridicată ulterior, potrivit Securităţii Civile, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cutremurul a fost înregistrat către ora locală 14.00 (6.00, ora României), la o adâncime de 37 de kilometri, la 333,8 kilometri de coasta caledoniană, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

Seismul a provocat imediat, din cauza puterii sale, îngrijorări cu privire la un tsunami pe coastele Noii Caledonii, dar şi în anumite zone de coastă ale Vanatu.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Primele valuri (de tsunami) au sosit la Maré şi pe Insula Pinilor, dar nu au depăşit 50 de centimetri. Credem că nu vor fi mai mari”, a declarat directorul Securităţii Civile din Noua Caledonie, colonelul Frédéric Marchi-Leccia.

Centrul de Alertă de Tsunami la Oceanul Pacific (PTWC), cu sediul în Hawaii, a estimat iniţial că ”un tsunami este posibil” pe o rază de 1.000 de kilometri în jurul epicentrului, după care a ridicat această alertă, o oră mai târziu.

Valuri de tsunami - de unul până la trei metri - sunt posibile în unele zone de coastă în Vanatu, avertiza PTWC.

În Noua Caledonie, forţe de ordine şi pompieri au ordonat evacuarea întregului litoral, mai ales a plajelor, vineri după-amiaza.

Sirene antitsunami au răsunat, iar populaţia a fost îndemnată să se îndepărteze de zona de coastă, a avertizat la radio colonelul Marchi-Leccia.

Înainte de ridicarea alertei de tsunami, directorul Securităţii Civile a îndemnat ”să se stea la distanţă de mare, într-un punct înalt”.

El şi-a exprimat apoi satisfacţia faţă de faptul că populaţia a respectat ”consemnele”.

PTWC a avertizat totodată cu privire la o posibile valuri de tsunami mai mici - de 0,3 până la 1,0 metri - în Noua Caledonie, Fiji, Kiribati şi în Noua Zeelandă.

”Noi eram la etajul al 14-lea. Eram pe canapea şi ne uitam liniştiţi la televizor, terminasem masa, şi apoi au început zguduituri timp de câteva secunde. A fost extrem de impresionant. Am coborât. Toată lumea a coborât”, declară la postul de radio Nouvelle-Calédonie Première, un locuitor de la Nouméa, al cărui nume nu a fost făcut public.

”N-am stat pe gânduri, i-am sunat pe cei care erau în casă, ne-am dus să o căutăm pe cumnata mea şi am urcat imediat într-o zonă înaltă”, povesteşte o locuitoare din cartierul Magenta din Nouméa, Anne-Laure.

Un jurnalist din Noua Caledonie a anunţat că a ”simţit o zguduitură puternică timp de cel puţin 15-20 de secunde”.

Cutremurul a fost resimţit la Lifou, pe Insula Loyauté.

Activitatea seismică este frecventă pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă în care intră în coliziune plăci tectonice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.