Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) îşi va închide sediul din Ierusalimul de Est după ce incinta a fost incendiată de ”extremişti israelieni” în timp ce personalul se afla în interior, a declarat şeful acesteia, citat de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie publicată pe reţeaua de socializare X, comisarul general al UNRWA Philippe Lazzarini a afirmat că atacul prin incendiere a fost cel mai recent dintr-o serie de ameninţări, hărţuiri şi incidente violente comise de israelieni împotriva personalului agenţiei în ultimele două luni.

”În această seară, localnici israelieni au dat foc de două ori perimetrului sediului UNRWA din Ierusalimul de Est ocupat. Aceasta a avut loc în timp ce personal UNRWA şi al altor agenţii ONU se afla în incintă”, a spus Lazzarini.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Este o turnură revoltătoare. Încă o dată, vieţile personalului ONU s-au aflat în pericol serios”, a arătat el.

Centrul va fi închis ”până când securitatea adecvată este restabilită”, a adăugat acesta.

Lazzarini a postat şi imagini video cu incinta, înfăţişând personalul care încearcă că stingă flăcările în timp ce oameni scandează afară, şi a spus că o mulţime însoţită de bărbaţi înarmaţi a fost văzută în afara sediului, strigând ”Daţi foc Naţiunilor Unite”.

Mai multe videoclipuri au fost postate, de asemenea, pe platforme Telegram israeliene, joi, arătând sediul UNRWA incendiat. Într-un video, se poate auzi scandarea repetată ”UNRWA este Hamas, UNRWA este Hamas”.

Lazzarini a afirmat că focul a provocat ”pagube extinse în zonele exterioare”. Nu au existat victime în rândul personalului ONU, a adăugat el.

Relaţiile Israelului cu ONU au atins un nivel minim istoric în ultimele luni, când înalţi oficiali ONU au criticat dur practica de război a Israelului în Gaza.

Oficiali israelieni au criticat de mult timp UNRWA, care are un rol central în asigurarea hranei şi adăpostului pentru mii de refugiaţi palestinieni. UNRWA a negat în mod repetat acuzaţiile israeliene că ajutorul său a fost direcţionat spre Hamas sau că propovăduieşte ura în şcolile sale şi a pus sub semnul întrebării ”motivaţia celor care fac astfel de acuzaţii”. Agenţia a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie ca ”odios”.

În martie, UNRWA a acuzat Israelul că a reţinut şi a torturat unii membri ai personalului său, forţându-I să facă mărturisiri false privind legăturile agenţiei cu Hamas, la două luni după ce Israelul a acuzat cel puţin 12 angajaţi ai UNRWA că au fost implicaţi în atacurile teroriste din 7 octombrie.

Israelul a susţinut, de asemenea, că circa 12% din personalul UNRWA de 13.000 de persoane sunt membri ai Hamas sau ai altor grupări militante palestiniene, făcând ca peste 12 ţări să suspende finanţarea agenţiei. UNRWA a afirmat că a concediat 10 din cei 12 angajaţi acuzaţi şi că ceilalţi doi sunt morţi.

CNN precizează că nu poate confirma acuzaţiile Israelului sau ale UNRWA.

Joi, Lazzarini a afirmat că este responsabilitatea Israelului să asigure siguranţa personalului ONU.

”Fac apel la toţi cei care au influenţă să oprească aceste atacuri şi să îi tragă la răspundere pe toţi cei responsabili”, a scris el pe X. ”Autorii acestor atacuri trebuie anchetaţi şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere. În caz contrar, se va stabili un standard periculos”, a susţinut el.

CNN a solicitat un punct de vedere din partea Guvernului israelian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.