Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a inaugurat duminică seara o uriaşă catedrală în apropiere de Cairo, cu ocazia Crăciunului copt, în condiţii de securitate sporite, la o zi după găsirea în apropierea unei biserici a unui dispozitiv exploziv care a ucis un poliţist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alături de Papa copt ortodox Tawadros al II-lea, şeful statului a declarat că ţara trăieşte ”un moment important în istoria” sa.

”Sunt şi vom fi unul”, a insistat el-Sisi înainte de slujba coptă de Crăciun, sărbătorit în Egipt la 7 ianuarie.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un impozant dispozitiv de securitate a fost instituit duminică în noua capitală administrativă - în prezent aflată în construcţie, în deşert, la aproximativ 45 de kilometri de Cairo şi unde a avut loc inaugurarea şi slujba.

El-Sisi a apărut mai întâi în sala de conferinţe a unui hotel nou-nouţ alături de preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas. El a cerut asistenţei să păstreze ”un moment de tăcere” în memoria ”ofiţerului martir căzut ieri (sâmbătă)”.

Sâmbătă seara, într-un nou incident vizând comunitatea coptă, un comandant de poliţie specializat în deminare a fost ucis la Cairo în timp ce încerca să dezamorseze o bombă în apropiere de Biserica al-Azraa Wa Abu Sifin, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate.

Alţi doi poliţişti au fost răniţi în explozia bombei, plasată într-o geantă, potrivit aceloraşi surse.

O sursă în domeniul securităţii a declarat pentru AFP că biserica era ”vizată”, însă autorităţile nu au comunicat cu privire la incident

Copţii din Egipt se află din 2016 în colimatorul grupării Statul Islamic (SI), care a revendicat mai multe atentate sângeroase vizând această ciomunitate.

Marele imam de la Al-Azhar, o influentă instituţie a islamului sunnit la Cairo, Ahmed el-Tayeb, care a asistat la inaugurarea catedralei, a declarat că ”musulmanii trebuie să apere bisericile”.

Autorităţile au difuzat un mesaj televizat al Papei Francisc, între imnuri şi clipuri îndemnând la toleranţă. Suveranul Pontif l-a salutat pe Papa copt Tawadros al II-lea şi biserica sa, ”care a ştiut să arate o adevărată mărturie a credinţei şi iubirii chiar şi în momentele cele mai dificile”.

Preşedintele american Donald Trump, care şi-a exprimat în mai multe rânduri simpatia faţă de omologul său egiptean, s-a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter ”încântat să(-şi) vad(ă) prietenii din Egipt deschizând cea mai mare catedrală din Orientul Mijlociu”.

”TERORISM PERNICIOS”

Muftiul Egiptului, care a denunţa pe pagina sa de Facebook ”operaţiunea teroristă” de sâmbătă seara, a precizat că dispozitive explozive au fost puse pe acoperiţul clădirii în care se află o moschee situată în apropiere de biserică.

Biserica Coptă a anunţat într-un comunicat că-l plânge pe ”ofiţerul martir” care a fost ucis în explozie. Funerariile poliţistului Mustafa Abid au avut loc duminică, potrivit presei locale.

Al-Azhar a denunţat ”terorismul pernicios care încearcă să saboteze sărbătorilor de Crăciun ale fraţilor noştri copţi”.

Noua capitală administrativă egipteană, anunţată în 2015 de Guvernul lui el-Sisi, este în curs de construcţie. Catedrala Naşterii din aceasta este prezentată  ca una dintre cele mai mari în Orientul Mijlociu.

Înainte de a se duce la caterdală, preşedintele a condus rugăciunea de seară la Moscheea Al Fattah al-Alim, pe care a inaugurat-o, de asemenea, în noua capitală administrativă, alături de marele imam de la Al-Azhar şi Papa copt.

CONSOLIDAREA SECURITĂŢII

În ultimele săptămâni, forţele de securitate au anunţat o consolidare a dispozitivului de securitate la Cairo cu ocazia sărbătorilor de la sfârşitul anului.

Egiptul înfruntă mişcări extremiste - mai ales SI - după destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi în 2013, urmată de o reprimare a susţinătorilor fostului şef al statului.

Comunitatea coptă - estimată la 10% din populaţia egipteană de aproximativ 100 de milioane de locuitori - este cu regularitate ţinta unor atacuri. Peste 100 de persoane au fost ucise în atacuri vizând creştini de la sfârşitul lui 2016.

Ultimul astfel de atac a avut loc în noiembrie 2018, când atacatori au tras asupra unui autobuz care transporta credincioşi la sud de Cairo, omorând şapte persoane şi rănind alte şapte. Atentatul a fost revendicat de SI.

Aflat la conducerea Egiptului din 2014, el-Sisi se prezintă adesea drept un apărător al creştinilor în faţa extremiştilor. Însă unii analişti şi activişti reproşează în continuare statului că îi discriminează şi că nu îi protejează suficient pe copţi.

În februarie 2018, Egiptul a lansat o vastă operaţiune contra SI, a cărui aripă locală se află în Sinai (est). Peste 500 de presupuşi jihadişti au fost ucişi de atunci, potrivit unor date oficiale.

Copţii nu sunt singurele ţinte ale mişcărilor extremiste. Sute de poliţişti şi militari au fost ucişi în atacuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.