Un depozit de muniţie din Al Doilea Război Mondial a fost descoperit, luni, în curtea Colegiului Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iaşi, în timpul unor săpături. Cursurile în această unitate au fost suspendate până luni 20 mai, în timp ce elevii din cămin au fost evacuaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ISU Iaşi a transmis că intervenţia de la faţa locului nu este încă finalizată.

”La locul intervenţiei acţionează echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Iaşi. Echipa pirotehnică a luat măsură protejării zonei, iar echipaje ale IPJ asigură perimetrul. CLSU a luat măsura evacuării persoanelor din clădirea din imediata apropiere. Misiunea nu este finalizată, echipa pirotehnică îşi va continua misiunea şi a doua zi”, a transmis ISU Iaşi.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

Sursa citată a precizat că, în urma asanării terenului au fost scoase la suprafaţă 289 de elemente de muniţie, după cum urmează:

  • 20 de proiectile perforant calibru 75 mm;
  • 9 proiectil exploziv calibru 75 mm;
  • 1 bomba de aruncător calibru 60 mm;
  • 5 bombe de aruncător calibru 50 mm;
  • 4 grenade ofensive;
  • 250 cartuşe de diferite calibre.

 

ISU Iaşi a mai transmis că, pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, se INTERZICE:

•             lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

•             comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

•             aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;

•             introducerea muniţiilor în foc;

•             topirea elementelor metalice de muniţii;

•             tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

•             folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

•             utilizarea pulberilor şi explozivilor proveniţi din muniţii în scopuri artizanale;

•             demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;

•             folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

Conform art. 162 din OMAI 135 din 14 octombrie 2015, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, cetăţenii au obligaţia să anunţe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Potrivit Primăriei Iaşi, angajaţii companiei care execută lucrările de amenajare a platformei betonate pe care va fi construită clădirea modulară compusă din containere care va găzdui temporar activitatea didactică a Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” au descoperit, luni, în urma săpăturilor, un depozit de muniţie din Al Doilea Război Mondial.

Activitatea a fost sistată imediat, perimetrul a fost securizat, iar la faţa locului au intervenit echipe de pirotehnişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi şi specialişti militari.

Totodată, primarul Mihai Chirica a convocat o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, una dintre decizii fiind suspendarea cursurilor în unitatea de învăţământ, dar şi evacuarea căminului colegiului până luni, 20 mai.

De asemenea, autorităţile au impus culoare de circulaţie în zona unităţii de învăţământ.

Lucrările de amenajare a platformei betonate necesare şcolii modulare vor fi reluate imediat după ce vor fi îndeplinite toate condiţiile de siguranţă.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a mai decis că, pe orice teren de pe raza municipiului Iaşi pe care nu au fost făcute intervenţii până în anul 1945, orice săpătură va fi făcută numai în prezenţa unui reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care va testa cu aparatură specifică terenul respectiv.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.