Procurorii DIICOT au făcut, joi, 22 de percheziţii în Bucureşti, Timiş, Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov, într-un dosar de trafic de migranţi, trafic de droguri, trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi facilitarea şederii ilegale în România. 23 de persoane vor fi audiate la sediul DIICOT. Gruparea transfrontalieră era formată din cetăţeni sirieni, irakieni, egipteni şi români şi încasa 5.000 de euro pentru fiecare migrant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”În perioada ianuarie 2020 – iulie 2021, s-a constituit şi a acţionat concentrat şi interdependent, o grupare infracţională transfrontalieră, formată din cetăţeni sirieni, irakieni, egipteni şi români, având pe teritoriul fiecărui stat balcanic, inclusiv România, celule de crimă organizată distincte, responsabile cu efectuarea pe segmente a componentelor de recrutare, găzduire, transferare, călăuzire şi transport în scopul trecerii frauduloase a frontierelor de stat ale ţărilor aflate pe ruta migratorie Turcia – Grecia – Bulgaria/Serbia – România – Ungaria – Austria – Germania”, se arată într-un comunicat de presă, de joi, al DIICOT
 
Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pe teritoriul României au fost constituite mai multe filiere care facilitau trecerea frauduloasă, a migranţilor, a graniţelor cu Bulgaria şi Serbia.
 
”Pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracţionale care au acţionat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria cât şi cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranţi, prin găzduirea temporară a acestora în diferite locaţii situate atât în zona adiacentă municipiului Bucureşti, cât şi în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu Ungaria, destinaţia finală fiind Germania. În realizarea activităţilor infracţionale, liderii grupării organizate au racolat mai multe persoane, cu preponderenţă cetăţeni români, cu rol de transportatori locali, care, animaţi de promisiunea unor câştiguri materiale într-un termen relativ scurt, au aderat la această grupare şi au dezvoltat, la nivel naţional, propriile reţele de transportatori”, se arată în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, transporturile de migranţi beneficiau de antemergător, iar şoferii erau instruiţi în acest sens.
 
”Transferurile şi transporturile ilegale de migranţi au beneficiat de fiecare dată de utilizarea unor autovehicule pe post de antemergător, şoferii utilizaţi fiind instruiţi şi coordonaţi în permanenţă de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locaţiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezenţa în trafic a unor echipaje de poliţie, precum şi gestionarea resurselor necesare transporturilor”, mai arată sursa citată.
 
Surse judiciare au precizat că, pentru fiecare migrant, gruparea cerea 5.000 de euro. 
 
Investigaţia în acest dosar a beneficiat de sprijinul EUROPOL, un reprezentat al acestei instituţii s-a aflat la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru suport analitic şi operaţional.
 
”A fost evidenţiată mobilitatea grupării infracţionale, prin deplasarea frecventă a membrilor acesteia în afara teritoriului României, fiind iniţiate investigaţii penale de către autorităţile judiciare din Ungaria şi Bulgaria faţă de anumiţi membri ai acestei grupări infracţionale, pentru transporturi ilegale de migranţi efectuate în folosul grupării (8 persoane bănuite sunt în prezent cercetate în stare de arest preventiv în Ungaria). Activităţile investigative efectuate în cauză au condus la identificarea şi probarea altor activităţi infracţionale adiacente dezvoltate de o parte a membrilor grupării, respectiv trafic de droguri de mare risc, falsificare şi utilizare de documente falsificate, furt calificat, conducere de autovehicule fără permis de conducere”, se arată în comunicat.
 
De asemenea, investigaţia a beneficiat de cooperarea judiciară a autorităţilor din Germania, Ungaria, Bulgaria şi Serbia.
 
În urma percheziţiilor, au fost ridicate 25 cartuşe de calibrul 7,62 mm, mai multe documente de călătorie ce aparţin unor persoane neidentificate, sumele de 20.000 euro, 1.700 lei şi 1.970 dinari, peste 200 de kilograme de tutun de narghilea, documente care atestă tranzacţii bancare, mai multe telefoane şi cartele sim.
 
Totodată, au fost ridicate 6 autoturisme şi 2 automarfare.
 
La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi aduse, pentru a fi audiate, un număr de 23 persoane.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.