Peste 70 de pompieri din şase judeţe acţionează la sonda de la Moftinu, care arde din 18 decembrie, anunţă IGSU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Peste 70 de pompieri din judeţele Satu Mare, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj, Timiş şi din IGSU acţionează pe amplasamentul sondei de gaze din localitatea sătmăreană Moftinu Mare", precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În cea de-a zecea zi de la izbucnirea incendiului, pe amplasamentul sondei de gaz, operaţiunile de secţionare a corpului sondei sunt în plină desfăşurare.

Pompierii acţionează pentru asigurarea măsurilor de protecţie a echipamentelor şi a personalului care intervine, prin răcirea zonei.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne Raed Arafat a anunţat, miercuri, că intervenţia de la sonda de gaz din Satu Mare ar putea dura între două săptămâni şi două luni, precizând că nu există risc pentru populaţie. El a mai afirmat că multe din lucrurile făcute de pompieri au fost în premieră.

Raed Arafat a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Satu Mare, că între viteza de a rezolva incendiul izbucnit la sonda de gaz din zona localităţii Moftinu Mare şi siguranţă trebuie găsit un echilibru.

“Între viteza mare de a rezolva problema şi siguranţă, noi trebuie să găsim o balanţă. Nu trebuie să mergem cu viteză mare, adică să-l sistăm, să se rezolve nişte lucruri pe seama siguranţei, în acelaşi timp nici nu vrem să se lungească mult”, a afirmat secretarul de stat în MAI.

El a spus că unele lucruri realizate de reprezentanţii ISU acolo au fost în premieră.

“Au făcut o muncă impresionantă pentru a permite intervenţiile în siguranţă. Lucrurile realizate de colegii de la ISU unele sunt în premieră, nu s-au mai făcut altădată, echipamentele achiziţionate recent au jucat un rol, dar şi oamenii au jucat un rol major aici”, a menţionat Arafat.

El a precizat că nu ştie cât va dura până când va fi rezolvată situaţia, experţii avansând o perioadă cuprinsă între două săptămâni şi două luni.

“Am avut discuţii şi cu experţii. Nimeni nu vrea să spună o dată în care să spună mâine închidem sau poimâne închidem, pentru că este o situaţie în dinamică. Există o evaluare de făcut când se ajunge la capul sondei să se vadă care este nivelul de distrugere a capului sondei, trebuie înlocuit şi au adus un cap de sondă sau trebuie strânse anumite componente. Asta trebuie evaluat. E foarte greu să se zică că termină într-o zi, în 10, în 15. Dintr-o discuţie pe care am avut-o, exprimarea a fost acum două zile, între două săptămâni şi două luni, depinde cum evoluează”, a afirmat Arafat, precizând că au fost situaţii când acest incendii au fost rezolvate în 2-3 luni. 

Secretarul de stat a menţionat că nu există risc asupra populaţiei din zonă, dar că localnicii vor fi permanent informaţi şi ţinuţi la curent cu tot ceea ce se întâmplă acolo.

Incendiul la sonda de gaze din zona localităţii Moftinu Mare din judeţul Satu Mare a fost anunţat în 18 decembrie, la ora 1:35.

Pompierii mobilizaţi atunci pentru stingerea incendiului nu au putut interveni deloc, din cauza riscului major de producere a unei explozii după lichidarea flăcărilor, pe fondul presiunii gazelor subterane.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.