The Celluloid Ceiling, un raport care a analizat în ultimii 23 de ani nivelul de angajare a femeilor în industria cinematografică, a anunţat că în 2020 numărul femeilor regizor a cunoscut un nou maxim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul a urmărit, începând cu 1998, aproximativ 73.000 de producţii.

Analiza pe anul 2020 a fost lansată de dr. Martha Lauzen, director executiv al Center for the Study of Women in Television and Film de la Universitatea San Diego.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Pentru al doilea an consecutiv, procentul femeilor care au regizat filme cu încasări de top a crescut, ajungând la un nivel istoric, în timp ce procentul femeilor care au lucrat în spatele camerelor de filmat a rămas oarecum stabil în 2020, relatează Deadline.com.

Femeile au reprezentat 16% dintre cineaştii care au semnat primele 100 cele mai populare filme ale anului, faţă de 12% în 2019 şi 4% în 2018. Dintre regizorii primelor 250 de filme cu cele mai mari încasări, femeile au reprezentat 18%, faţă de 13% în 2019 şi 8% în 2018.

„Vestea bună este că avem doi ani consecutivi de creştere pentru femeile care regizează. Vestea proastă este că 80% dintre filmele de top tot nu au o femeie la cârmă”, a spus Lauzen.

Per ansamblu, femeile au deţinut 23% dintre locurile de muncă din spatele camerelor de filmat (regie, scenariu, producţie, montaj, imagine) pentru primele 250 de filme cu cele mai mari încasări din 2020, faţă de 21% în 2019.

Faţă de 1998, aceasta este o creştere cu doar 6 procente.

„Acest dezechilibru este uluitor. Majoritatea filmelor angajează mai puţin de 5 femei şi zece sau mai mulţi bărbaţi”, a mai spus Lauzen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.