Pelicula ”Toni Erdmann” (Germania-Austria-România), de Maren Ade, a fost desemnată, miercuri, câştigătoare a LUX Film Prize 2016, acordat de Parlamentul European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trofeul Lux Film Prize a fost înmânat, miercuri, la Strasbourg, de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, regizoarei Maren Ade. 

Câştigătorul celei de-a 10-a ediţii a LUX Film Prize a fost votat de cei 751 de deputaţi europeni.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Este o mare onoare pentru noi toţi cei care am lucrat la filmul acesta, mai ales pentru că ne-a fost oferit de oameni care vin din atât de multe culturi. Mulţumesc pentru această ocazie unică de a veni aici. Sunt foarte fericită să fiu cineast european”, a spus Maren Ade, la ceremonia de miercuri. 

Ea a fost însoţită la Strasbourg de Jonas Dornbach, unul dintre producătorii filmului ”Toni Erdmann”.

Filmele ”Toni Erdmann” (Germania-Austria-România), de Maren Ade, al cărui coproducător român este Ada Solomon, ”A peine j'ouvre les yeux” (Franţa-Tunisia- Belgia-Emiratele Arabe Unite), de Leyla Bouzid, şi ”Ma Vie de Courgette”(Elveţia-Franţa), de Claude Barras, au fost cele trei finaliste pentru Premiul LUX 2016.

Pelicula ”Toni Ermann”, de Maren Ade, care s-a bucurat de succes la Festivalul de Film de la Cannes a fost lansată în România pe 21 octombrie. Ea reprezintă propunerea Germaniei pentru o nominalizare la premiile Oscar. Filmul îi are în distribuţie pe Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş.

”Toni Erdmann”, prezentat şi la Les Films de Cannes à Bucarest, în prezenţa regizoarei, spune povestea unui tată excentric, ajuns la pensie şi pus mereu pe glume, care hotărăşte să îi facă o vizită surpriză fiice sale, o femeie de carieră care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti.

”A peine j'ouvre les yeux”, de Leyla Bouzid, a fost prezentat sub titlul ”De-abia deschid ochii” în cadrul Festivalului Filmului Francez de la Bucureşti. În vara anului 2010, cu câteva luni înainte de Revoluţie, Farah (18 ani) obţine diploma de Bacalaureat şi familia sa şi-o şi imaginează doctor, însă ea nu este de aceeaşi părere. Cântă într-o trupă de rock implicată social. Vibrează, consumă alcool, descoperă iubirea şi viaţa de noapte împotriva voinţei lui Hayet, mama sa, care cunoaşte Tunisia şi restricţiile sale.

Filmul de animaţie ”Viaţa mea de Dovlecel/ Ma vie de Courgette”, de Claude Barras, a fost lansat în cinematografele româneşti în luna noiembrie şi a fost prezentat şi în cadrul festivalului KINOdiseea. Când Icare, un băieţel de 9 ani, cauzează accidental moartea mamei sale alcoolice, este dus de către blândul poiţist, Raymond, la Centrul de plasament Fontaines. La început îi e greu să se adapteze şi îi este teribil de dor de casă, de care îl mai leagă doar o cutie goală de bere şi numele de alint pe care i-l dăduse mama lui: Dovlecel.

Cele trei filme finaliste au fost alese dintr-o listă iniţială de zece nominalizări, pe care s-au mai aflat ”A Syryan Love Story” (Sean McAllister, Regatul Unit), ”Cartas da Guerra” (Ivo M Ferreira, Portugalia), ”Krigen (A War)” (Tobias Lindholm, Danemarca), ”L’Avenir” (Mia Hansen-Løve, Franţa-Germania), ”La pazza gioia” (Paolo Virzi, Italia-Franţa), ”Sieranevada” (Cristi Puiu, România-Franţa) şi ”Suntan” (Argyris Papadimitropoulos, Grecia-Germania).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.