La şapte ani de la lansarea mişcării #Metoo, o sută de celebrităţi, printre care multe actriţe, cer, într-o petiţie publicată marţi, o lege cuprinzătoare împotriva violenţei sexuale. "Suntem 100, dar în realitate suntem sute de mii", scriu semnatarii petiţiei, publicată şi de cotidianul Le Monde şi iniţiată de La Fondation des femmes, #Metoomédia şi actriţa Anna Mouglalis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Discursurile noastre #Metoo au dezvăluit o realitate învăluită în negare: violenţa sexistă şi sexuală este sistemică, nu excepţională. Dar cine ne ascultă cu adevărat? Printre semnatari se numără actriţele Isabelle Adjani, Charlotte Arnould, Emmanuelle Béart, Juliette Binoche, Emma de Caunes, Judith Godrèche, Isild Le Besco, Muriel Robin, autoarele Leila Slimani, Christine Angot, Vanessa Springora şi actorul Philippe Torreton.

"În ultimii şapte ani, am vorbit în numele nostru şi al tuturor femeilor, bărbaţilor şi copiilor care nu o pot face", scriu ei. "Nu suntem doar numere: femei şi bărbaţi din toate mediile sociale se reunesc pentru a cere o lege cuprinzătoare împotriva violenţei sexuale şi de gen, o lege ambiţioasă şi susţinută de resurse. Pentru că, în ciuda curajului victimelor, impunitatea este în creştere". 

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

În special, semnatarii consideră "inacceptabil" faptul că rata de abandonare a plângerilor de violenţă sexuală "a atins un procent uluitor de 94% până în 2022" şi avertizează că nu vor mai accepta "anunţuri fără urmări". "Adăugarea doar a cuvântului "consimţământ" în lege nu va compensa întârzierea abisală a Franţei în acest domeniu", consideră ei, referindu-se la angajamentul luat în martie de Emmanuel Macron.

Semnatarii cer "o lege cuprinzătoare care să clarifice, printre altele, definiţia violului şi a consimţământului, să introducă definiţia incestului, să îi judece pe violatorii în serie pentru toate violurile cunoscute, să extindă ordinele de protecţie pentru victimele violului, să faciliteze strângerea de probe, să creeze brigăzi specializate şi să interzică anchetele privind istoricul sexual al victimelor".

De asemenea, această lege trebuie să asigure "accesul imediat şi gratuit la îngrijiri psiho-traumatologice şi, în sfârşit, să asigure resursele financiare pentru această politică publică şi pentru asociaţiile care o pun în aplicare", adaugă ei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.