Massive Attack plănuieşte un festival de o zi care va fi alimentat cu energie 100% regenerabilă şi va acţiona ca un prototip pentru industria muzicală, care, în opinia artiştilor, este foarte departe de ceea ce ar trebui să fie în materie de sustenabilitate, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Robert Del Naja, membru fondator, a declarat că promotorii au deja la dispoziţie tehnologia necesară pentru a reduce dramatic impactul sectorului asupra mediului.

"Întotdeauna se vorbeşte despre "voi aştepta tehnologia", dar tehnologia este disponibilă - există modalităţi de a face acest lucru", a spus el. Del Naja, cunoscut şi sub numele de 3D, a declarat că Massive Attack speră ca acest concert să fie o "dovadă de concept" pentru industria muzicală că festivalurile cu emisii reduse de dioxid de carbon sunt posibile.

Evenimentul, care va avea loc în 25 august 2024 pe Clifton Downs, va fi alimentat 100% cu energie regenerabilă. Fiecare sursă de energie va fi pe baterii sau solară la faţa locului, vânzătorii de alimente vor fi verificaţi pentru a se asigura că folosesc produse de provenienţă locală, iar după spectacol va fi creată o "plantaţie forestieră rezistentă la schimbările climatice în regiunea de sud-vest".

Festivalul este cea mai recentă intervenţie a grupului pe tema turneelor şi a sustenabilităţii. În 2019, aceştia au colaborat cu Centrul Tyndall al Universităţii din Manchester pentru a cartografia amprenta de carbon a turneelor, realizând o "foaie de parcurs" pentru industrie, care a încurajat trupele să reducă cantitatea de kit-uri pe care le aduc cu ele şi să nu mai călătorească cu avioane private.

Festivalurile şi muzicienii au făcut deja unele schimbări, cum ar fi interzicerea plasticului de unică folosinţă în multe locaţii. În 2000, Glastonbury a început să planteze copaci în mediul local, care absorb 800 de tone de gaze cu efect de seră pe an şi asigură că festivalul are un "impact pozitiv net asupra climei". Morrissey a insistat ca locurile în care cântă să fie "fără carne", în timp ce Pearl Jam a început să îşi compenseze emisiile de carbon în 2003.

Însă evenimentul Massive Attack vizează cea mai mare sursă de emisii de carbon legate de concerte: transportul spectatorilor.

Mark Donne, un cineast şi activist în domeniul climei, care a lucrat cu Massive Attack la mai multe proiecte, a declarat că între 65% şi 85% din emisiile generate de spectacolele de amploare provin din deplasările publicului. El a spus că este un aspect pe care industria nu vrea să îl recunoască. "Acesta va fi primul spectacol care se ocupă în mod semnificativ de acest aspect", a spus el.

Massive Attack va acorda prioritate fanilor locali în ceea ce priveşte biletele, vor fi încurajate călătoriile cu trenul, iar organizatorii vor pune la dispoziţie autobuze electrice gratuite pentru a transporta spectatorii înapoi la staţia Bristol Temple Meads, în cazul în care aceştia vin de la o distanţă mai mare.

De asemenea, Del Naja a făcut apel la artişti să nu mai fie "spălători de mediu" pentru industria muzicală. "Vom purta tricouri cu "clima s-a schimbat" şi vom face declaraţii de pe scenă", a spus el, sugerând totodată că unele grupuri ar putea cânta la evenimente în care sponsorii au legături cu combustibilii fosili. "În cele din urmă, artiştii trebuie să... facă mai multe cercetări cu privire la ceea ce se implică".

În 2021, trupa a sperat să susţină un concert sustenabil în Liverpool, dar a anulat concertul când s-a aflat că locul de desfăşurare urma să găzduiască şi un târg de armament.

În luna octombrie a acestui an, chitaristul grupului, Angelo Bruschini, a murit la vârsta de 62 de ani din cauza unui cancer pulmonar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.