Lungmetrajul maghiar ”Fiul lui Saul/ Son of Saul”, de László Nemes, cu actorul român Levente Molnar în distribuţie, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, la cea de-a 88-a ediţie a galei de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Multumesc Academiei pentru această onoare deosebita", a spus regizorul acestui film, László Nemes.

Lungmetrajele nominalizate în acest an de Academia de film americană la categoria ”cel mai bun film străin” au fost peliculele ”Embrace of the Serpent (de Ciro Guerra, Colombia), Mustang (de Deniz Gamze Ergüven, Franţa), Son of Saul (de László Nemes, Ungaria), Theeb (de Naji Abu Nowar, Iordania) şi ”A War”  (de Tobias Lindholm, Danemarca). 

”Son of Saul” este al nouălea film unguresc nominalizat la Oscar şi primul din ultimii 28 de ani, după pelicula ”Hanussen”, regizată de István Szabó. 

Acţiunea dramei ”Saul Fia/ Son of Saul”, regizată de László Nemes, după un scenariu semnat împreună cu Clara Royer, este plasată în anul 1944, în lagărul de concentrare Auschwitz, urmărind o zi şi jumătate din viaţa lui Saul Ausländer (interpretat de Géza Röhrig), membru al Sonderkommando. 

Sonderkommando erau unităţi formate din prizonieri, de obicei, evrei, care ajutau la evacuarea camerelor de gazare. 

Un alt membru al unităţii, Abraham (interpretat de Levente Molnár), pune la cale un plan de revoltă faţă de gardienii SS (Schutzstaffel/ Eşalon de Protecţie – organizaţie paramilitară nazistă, ce reprezenta baza Partidului Nazist, n.r.). Îi este alături caporalul Biedermann (jucat de Urs Rechn), care va fi ucis. În consecinţă, Abraham porneşte revolta cu alţi prizonieri şi îi atacă pe gardieni.

În 2015, acest trofeu a fost câştigat de filmul polonez ”Ida”, regizat de cineastul Pawel Pawlikowski. 

Cea de-a 88-a gală de decernare a premiilor Oscar se desfăşoară la ora publicării acestor informaţii, în noaptea de duminică spre luni, la Dolby Theatre din Los Angeles. 

Academia de film americană acordă trofee în 24 de categorii. 

Ceremonia este prezentată de actorul de comedie Chris Rock, care a fost gazda evenimentului şi în 2005.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.