Fostul producător de la Hollywood Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de viol şi de două agresiuni sexuale, luni, în procesul de la Los Angeles, adică doar pentru jumătate dintre capetele de acuzare pentru care este judecat, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După două săptămâni de deliberări, juraţii l-au declarat vinovat de toate acuzaţiile aduse de prima dintre cele patru acuzatoare. Ei l-au găsit nevinovat în ceea ce priveşte învinuirea adusă de a doua femeie şi nu au formulat un verdict referitor la acuzaţiile aduse de celelalte două. 

Fostul „rege” al cinematografiei, în vârstă de 70 de ani, care a produs succese premiate precum „Pulp Fiction” sau „The Artist”, ispăşeşte deja o pedeapsă de 23 de ani de închisoare după condamnarea sa la New York din 2020 pentru acuzaţii similare. După verdictul din Los Angeles, el riscă încă 24 de ani în spatele gratiilor.

Investigaţiile de presă care au scos la iveală primele acuzaţii în 2017 au provocat #MeToo, o mişcare globală pentru libertatea de exprimare a femeilor cu privire la violenţa de gen şi sexuală.

"Harvey Weinstein a distrus o parte din mine pentru totdeauna", a reacţionat luni, într-un comunicat, prima victimă, căreia juraţii i-au dat dreptate. Anonimă, ca şi celelalte patru reclamante, ea a sperat că el "să nu mai iasă niciodată din celula unei închisori". 

În cadrul acestui nou proces, aceste patru femei l-au acuzat pe producător cu amănunte imbatabile că le-a forţat să facă sex în hoteluri din Beverly Hills şi Los Angeles între 2004 şi 2013. O a cincea a refuzat în cele din urmă să depună mărturie.

După săptămâni de audieri, acuzarea l-a descris pe Weinstein drept un căpcăun atotputernic, un „prădător” a cărui stăpânire pe Hollywood - filmele pe care le-a produs au primit peste 330 de nominalizări la Oscar şi 81 de statuete - şi-a împiedicat mult timp victimele să vorbească de teama repercusiunilor în carieră.

În costum gri, fostul magnat al cinematografiei, şi-a lăsat capul în mâini atunci când a fost pronunţat verdictul.  

Procurorul din Los Angeles, George Gascon, a regretat decizia pe jumătate a juraţilor. 

"Sunt dezamăgit, desigur, de faptul că juriul a fost împărţit cu privire la unele aspecte, dar sper ca verdictul său parţial să aducă măcar un pic de dreptate victimelor", a reacţionat el într-un comunicat de presă.

Verdictul acestui nou proces din Los Angeles a fost deosebit de important pentru fostul producător. Pentru că, după un refuz iniţial al justiţiei, Curtea Supremă din New York l-a autorizat în cele din urmă în august să facă apel la condamnarea sa din 2020, o decizie iniţială care a reprezentat o victorie majoră pentru mişcarea #MeToo.

Combativă, apărarea sa a pus la îndoială în mod sistematic cuvântul celor patru acuzatoare în timpul procesului şi a insistat asupra lipsei de probe materiale şi a elementelor medico-legale. 

Apărarea a incriminat-o în special pe Jennifer Siebel-Newsom, soţia guvernatorului Californiei Gavin Newsom, care şi-a dezvăluit identitatea în timpul procesului.

Potrivit avocaţilor Apărării, ea a avut o relaţie consimţită în schimbul favorurilor la Hollywood, pe care le-a transformat în acuzaţii, insistând pe dezvăluirile care îl priveau pe Weinstein la începutul mişcării #MeToo din 2017. Un argument care i-a făcut pe juraţi să se îndoiască: Siebel-Newsom este una dintre cele două femei pentru care nu şi-au pronunţat verdictul.

Într-un comunicat, actriţa s-a concentrat pe condamnarea parţială pronunţată luni. "Harvey Weinstein nu va mai viola niciodată o altă femeie", s-a bucurat ea. "Îşi va petrece restul vieţii acolo unde merită, după gratii".

Jennifer Siebel-Newsom a subliniat "sexismul, misoginia şi tacticile de hărţuire" folosite de avocaţii lui Weinstein pentru a "ne ridiculiza pe noi supravieţuitoarele". 

În total, aproape 90 de femei, între care Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow şi Rosanna Arquette, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire, agresiuni sexuale sau violuri. Dar termenul de prescripţie a fost depăşit în multe dintre aceste cazuri, unele datând din 1977. 

Fostul producător este acuzat şi în Marea Britanie de agresiuni sexuale care datează din 1996.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.