Italianca Emma Morano a devenit cea mai bătrână persoană din lume, joi, după decesul americancei Susannah Mushatt Jones la vârsta de 116 ani, fiind singura persoană din lume născută înainte de anul 1900 care este încă în viaţă, informează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decesul de joi al celei mai vârstnice, Susannah Mushatt Jones, reprezintă un moment important. Americanca născută în 1899 în statul Alabama, nepoată de sclavi, transmite acest titlu neoficial italiencei Emma Morano, născută tot în 1899 dar cu patru luni mai tânără. 

Gerontology Research Group, care monitorizează persoanele ”supercentenare” (în vârstă de peste 110 ani) din lumea întreagă, a anunţat vineri că Emma Morano este singura persoană din lume născută înainte de 1900 care este încă în viaţă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Născută pe 29 noiembrie 1899, Emma Morano a lucrat timp de 47 de ani într-o fabrică de postavuri. Italianca locuieşte singură în orăşelul Verbania din Piemont, o regiune pe care nu a părăsit-o niciodată. 

Emma Morano, a cărei viaţă traversează trei secole, a cunoscut 11 papi, de la Leon al XIII-lea şi până la Francisc, actualul suveran pontif, care i-a şi acordat o binecuvântare. Femeia supranumită de italieni ”nonetta” (bunică, n.r.), nu a călătorit niciodată până la Roma, dar, într-un interviu acordat cotidianului spaniol ABC, a spus că a ”văzut marea o dată”. 

Deşi unul dintre fiii ei a murit la vârsta de şase luni, italianca spune că nu a renunţat niciodată la optimism, pe care îl consideră secretul longevităţii sale. 

Dincolo de bucuria de a trăi şi de a trece peste orice provocare, Emma Morano a dezvăluit că mănâncă ”trei ouă pe zi”, chiar dacă acest regim alimentar i-a fost prescris de un medic atunci când ea avea vârsta de 20 de ani, într-o perioadă în care suferea de anemie.

Însă alimentaţia poate să explice doar parţial longevitatea sa deosebită. După părerea italiencei, există ”fără niciun dubiu” şi anumiţi factori genetici: una dintre surorile ei a murit la 102 ani, iar o altă soră la vârsta de 100 de ani. 

După moartea copilului ei, Emma Morano a luat decizia de a-şi părăsi soţul - un gest neobişnuit în epocă - şi să locuiască singură până la sfârşitul vieţii. ”Soţul meu mă maltrata. După încă o astfel de umilinţă, am decis să îl părăsesc”, a declarat ea pentru cotidianul La Stampa. Acest stil de viaţă i-ar fi permis să ”câştige” câţiva ani de viaţă, după părerea ei. 

De asemenea, italianca spune că nu a luat medicamente niciodată. ”Mă simt foarte bine, la fel ca un papă”, a dezvăluit ea pentru cotidianul spaniol ABC.

În 2011, a primit Ordinul Meritului în rang de Cavaler al Republicii Italiene, ce i-a fost înmânat de fostul preşedinte Giorgio Napolitano.

Recordul mondial de longevitate este în continuare deţinut de franţuzoaica Jeanne Calment, decedată în 1997 la vârsta de 122 de ani şi 164 de zile. 

Potrivit Gerontology Research Group, în lume există 49 de supercentenari, dintre care 47 sunt femei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.