Filmul „Reţeaua Jane/ Call Jane”, regizat de Phyllis Nagy, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realităţile Americii de la finalul anilor ’60, va intra în cinematografe din 9 decembrie, distribuit de Transilvania Film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elizabeth Banks, cunoscută publicului din producţii precum „Jocurile foamei/ The Hunger Games” sau mini-seria „Mrs. America”, joacă rolul principal. Distribuţia este completată de nume precum Sigourney Weaver, Kate Mara sau Chris Messina. Scenariul este scris de Hayley Schore şi Roshan Sethi.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Nominalizată în 2016 la Oscar pentru scenariul filmului „Carol” (r. Todd Haynes), Phyllis Nagy a debutat în regie la ediţia din acest an a Festivalului de la Sundance cu „Reţeaua Jane”. Filmul spune povestea unei femei care duce o viaţă liniştită alături de soţul şi fiica ei într-o suburbie americană. Totul până când o sarcină nedorită riscă să îi pună în pericol sănătatea. Este anul 1968, iar în Chicago avorturile sunt încă ilegale. Încercarea ei de a găsi o cale de ieşire din această situaţie imposibilă o va face să descopere The Janes, o organizaţie clandestină formată exclusiv din femei, care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.

În ciuda complexităţii subiectului, „Reţeaua Jane” nu este un film sumbru, ci o poveste spusă pe un ton vibrant. Regizoarea Phyllis Nagy explică: „Reţeaua Jane mi-a dat şansa să abordez aceste subiecte dintr-o perspectivă simplă, uşor de urmărit. Cred că în felul acesta vor fi incluşi în conversaţie şi oameni care altfel s-ar simţi judecaţi sau ar considera dificil un astfel de film”.

„Reţeaua Jane” este lansat într-o perioadă în care Curtea Supremă de Justiţie din SUA a anulat cauza istorică Roe vs. Wade, punând capăt la aproape jumătate de secol de drept la avort în Statele Unite. În prezent, avortul este ilegal în 13 state americane.

Într-un interviu pentru The Los Angeles Times, actriţa Elizabeth Banks spune: „Acest film ne-a dat ocazia să onorăm un grup de femei revoluţionare din Chicago şi mi s-a părut un mod foarte interesant de a aduce la lumină acea epocă […] Se pare însă că problemele nu mai aparţin doar trecutului. În loc să mergem înainte şi să învăţăm din greşelile noastre, ne întoarcem în timp”. Întrebată care crede că este cel mai puternic mesaj al filmului în acest context, actriţa Sigourney Weaver a declarat: „Cred că vrem să reamintim oamenilor să privească dincolo de politică şi să îi încurajăm să nu judece şi să demonizeze femeile care aleg să facă asta, ci să fie empatici”.

Filmul a fost nominalizat pentru Ursul de Aur la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin şi a deschis Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde peste 2000 de spectatori l-au văzut în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.