Lungmetraje din Taiwan, Argentina, Belgia şi Egipt vor fi proiectate în cadrul celei de-a 63-a ediţii a Semaine de la Critique, una dintre selecţiile paralele ale Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, au fost selectate unsprezece lungmetraje, dintre care şapte vor concura sub privirea atentă a unui juriu prezidat de Rodrigo Sorogoyen, recunoscut ca fiind una dintre figurile marcante ale renaşterii cinematografiei spaniole.

Cineastul în vârstă de 42 de ani s-a făcut remarcat în ultimii ani prin cinema noir, de la "Que dios nos Perdone" la "El Reino", care i-a adus premiul Goya (echivalentul spaniol al premiilor Oscar) pentru cel mai bun regizor în 2019.

Printre descoperirile din competiţie se numără un prim film taiwanez ("Locust", al regizorului KEFF) despre Taiwanul anului 2019, în plină revoltă populară, "alături de o tinereţe dezamăgită, tentată de alegerea armelor şi a bandelor", sau un prim film argentinian ("Simon de la montana", al regizorului Federico Luis), o dramă despre handicap.

Un singur cineast francez se află în competiţie (Antoine Chevrollier pentru primul său lungmetraj, "La Pampa", o dramă cu Sayyid El Alami şi Damien Bonnard). Celelalte filme sunt proiectate în afara competiţiei.

Înfiinţată în 1962, la Semaine de la critique este una dintre principalele selecţii paralele la Festivalul de la Cannes, dedicată descoperirii de noi talente şi programării de filme aflate la primul sau al doilea film.

O serie de cineaşti acum consacraţi au fost descoperiţi acolo, de la Ken Loach (dezvăluit în 1970 cu "Kes" şi câştigător a două Palme d'Or pentru "Le Vent se leve" şi "Moi, Daniel Blake" în 2006 şi 2016) la Julia Ducournau (Palme d'Or cu "Titane" în 2021, după ce şi-a prezentat filmul anterior, "Grave", la La Semaine).

Cea de-a 63-a ediţie a Săptămânii criticii va avea loc între 15 şi 23 mai. Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura între 14 şi 25 mai.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.