Filmul românesc ”Dogs”, regizat de Bogdan Mirică, şi coproducţia cu participare românească ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, au câştigat, sâmbătă seară, două dintre cele trei premii decernate de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) la Cannes, fiind recompensate în secţiunea Un Certain Regard respectiv în competiţia oficială a festivalului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Juriul FIPRESCI de la Cannes atribuie în fiecare an trei premii: două în selecţia oficială (unul pentru competiţia oficială şi altul pentru secţiunea Un Certain Regard), iar al treilea recompensează un film ce a fost proiectat fie în secţiunea Semaine de la Critique, fie în secţiunea Quinzaine des Realisateurs, potrivit site-ului oficial al organizatorilor.

În acest an, juriul FIPRESCi de la Cannes a fost prezidat de Alin Tasciyan (Turcia) şi l-a avut în componenţa lui şi pe criticul de film român Bujor Ion Rîpeanu. Ceilalţi membri ai juriului au fost Pamela Biénzobas (Chile), Tereza Brdeckova (Republica Cehă), Michael Kienzl (Germania), Noémie Luciani (Franţa), Rita di Santo (Marea Britanie), Vecdi Sayar (Turcia) şi Léo Soesanto (Franţa).

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ceremonia de decernare a premiilor FIPRESCI a inclus şi decernarea premiilor atribuite de Juriul Ecumenic. Evenimentul a avut loc sâmbătă seară, în Salonul Ambasadorilor din Palais des Festivals din Cannes. 

”Dogs”, lungmetrajul de debut al regizorului român Bogdan Mirică, a câştigat premiul FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard. 

Pelicula a generat cronici elogioase în presa internaţională, în special în revista Variety, potrivit căreia lungmetrajul de debut al cineastului român este ”un fel de «No Country for Old Men» reimaginat de Noul Val din România” şi ”o combinaţie austeră” între filme regizate de fraţii Coen şi Nuri Bilge Ceylan.

Filmul a intrat simultan în două competiţii - Un Certain Regard şi Camera d’Or. Trofeul Camera d’Or se acordă celui mai bun debut din selecţia oficială.

Thriller-ul românesc va avea premiera naţională la Cluj-Napoca, în prezenţa echipei, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde concurează la Trofeul Transilvania.

Din distribuţie fac parte Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu, Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval şi Constantin Cojocaru.

”Câini” va ajunge în cinematografele din România în luna septembrie, distribuit de Transilvania Film.

Acţiunea peliculei este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman (Dragoş Bucur), un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare.

Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locaţii din Brăila, Galaţi, Teleorman şi Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia şi scenariul, director de imagine este Andrei Butică, iar scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu.

Lungmetrajul ”Câini” este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) şi EZ Films (Elie Meirovitz), şi coprodus de Argo Film (Stephan Komandarev). Coproducţia Franţa-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franţa, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages şi Fundaţia GAN, cu participarea HBO România.

Bogdan Mirică, născut în 1978, a studiat Scenaristică şi Producţie de Film la Universitatea Westminster din Londra, după ce a urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare de la Universitatea Bucureşti.

A scris scenarii pentru filmul ”Ho Ho Ho” (2009) şi episodul-pilotul al serialului ”Las Fierbinţi” (2012) şi a debutat care regizor cu scurtmetrajul ”Bora Bora” (2011). Bogdan Mirică a regizat, împreună cu Igor Cobileanski, serialul ”Umbre”, difuzat de HBO între anii 2014 - 2015.

Cu proiectul ”Câini/ Dogs”, s-a numărat printre cei 15 regizori invitaţi să participe la cea de-a zecea ediţie a L'Atelier de la Cinéfondation, la Festivalul de Film de la Cannes 2014.

Filmul ”Toni Erdmann”, regizat de cineasta germană Maren Ade, a primit premiul FIPRESCI 2016 în competiţia oficială. Acest lungmetraj este şi unul dintre marii favoriţi la câştigarea trofeului Palme d'Or, ce va fi atribuit duminică seară. Filmul a fost turnat în România la casa de producţie HiFilm.

Lungmetrajul ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, este unul dintre cele 21 de filme care au selectate în competiţia oficială de la Cannes 2016. ”Toni Erdmann” reprezintă o coproducţie Germania-Austria-România, al cărei coproducător român este Ada Solomon.

Prezentă cu primul ei film în competiţia oficială de la Cannes, regizoarea Maren Ade îi atrage pe spectatori într-o poveste emoţionantă, ai cărei protagonişti sunt o tânără distantă şi tatăl ei, care încearcă să îi recâştige afecţiunea prin intermediul glumelor, umorului şi perucilor. 

Atunci când Ines, o femeie de afaceri care lucrează într-o companie multinaţională din Bucureşti, îşi vede tatăl făcându-i o vizită neanunţată, ea nu poate să îşi ascundă exasperarea. Viaţa ei perfect organizată nu suportă nici cea mai mică formă de dezordine, dar, atunci când tatăl ei o întreabă dacă este fericită, incapacitatea sa de a-i da un răspuns reprezintă debutul unei bulversări profunde. Acel tată stânjenitor, de care ei îi este ruşine, face absolut totul pentru a-şi ajuta fiica să găsească un sens în viaţa ei, inventând un personaj - glumeţul Toni Erdmann.

Al treilea premiu FIPRESCI atribuit sâmbătă seară la Cannes a revenit peliculei franceze ”Raw”, regizată de Julia Ducournau.

Tot sâmbătă seară, Premiul Juriului Ecumenic a fost atribuit lungmetrajului ”It's Only the End of the World”, regizat de cineastul canadian Xavier Dolan, care a fost proiectat în competiţia oficială de la Cannes 2016. 

Anul 2016 marchează una dintre cele mai consistente prezenţe româneşti din istoria Cannes-ului.

Cristian Mungiu cu ”Bacalaureat” şi Cristi Puiu cu filmul ”Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan şi fraţii Dardenne. Filmul ”Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclus în selecţia oficială şi a concurat în secţiunea Un Certain Regard. Filmul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, a concurat în secţiunea Cinéfondation.

Două coproducţii cu participare românească au fost fi prezente la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul ”Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, coproducător român Ada Solomon, iar în secţiunea Semaine de la Critique, a fost proiectat filmul ”Albüm” (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor ”Hârtia va fi albastră”, ”Marţi, după Crăciun” şi ”Boogie”, a făcut parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

Producătoarea filmului ”Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian a participat la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat ”Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de cineastul australian George Miller.

Actorul francez Laurent Lafitte a fost desemnat prezentator principal al ceremoniilor oficiale.

Lungmetrajul ”Café Society”, de Woody Allen, a fost proiectat în deschiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes, pe 11 mai.

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.