Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, memorandumul cu privire la participarea României ca membru activ al D4D Hub. M inistrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan a afirmat că acest document înseamnă că „IT-ul românesc schimbă lumea”, prin faptul că „ducem companiile româneşti din IT în ţările din Africa şi America Latină”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - „IT-ul românesc schimbă lumea: ducem companiile româneşti din IT în ţările din Africa şi America Latină! Astăzi, în timpul vizitei doamnei Jutta Urpilainen, comisar european pentru parteneriate internaţionale în România, Guvernul a aprobat participarea României la Digital for Development Hub. Investiţii de 6 miliarde de euro sunt alocate de Uniunea Europeană proiectelor de digitalizare a ţărilor din Africa, Asia-Pacific, America Latină, zona Caraibilor şi a statelor din vecinătatea Uniunii Europene”, a scris Bogdan Ivan, joi pe Facebook.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a adăugat că „astfel, companiile româneşti din IT vor avea pieţe noi în ţările în dezvoltare din Africa şi America Latină, cu bani europeni! De la digitalizarea serviciilor publice, întărirea securităţii cibernetice, dezvoltarea tehnologiilor de inteligenţă artificială, până la consolidarea conectivităţii, domeniu în care România excelează la nivel european”.

„Ministerul Cercetării, Inovării si Digitalizarii lucrează începând de astăzi la elaborarea unei strategii naţionale de promovare a sectorului de IT&C din România pe pieţele emergente, pe baza unei colaborări solide între sectorul public şi mediul privat”, a mai spus Ivan.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Conform comunicatului de presă al Guvernului, pentru a susţine sistemul naţional de IT&C pe pieţele emergente şi a face posibilă accesarea de fonduri externe, Guvernul a aprobat un Memorandum ce include următoarele măsuri strategice:

1. Realizarea cadrului legal de selectare a societăţilor comerciale, cu precădere întreprinderile mici şi mijlocii din domeniul IT&C, pentru participarea la proiecte de transformare digitală finanţate de Comisia Europeană în Africa Regional Branch, Latin America and the Caribbean Branch şi NEAR Branch.

2. Realizarea unei strategii naţionale de promovare a sectorului de IT&C din România pe pieţele emergente. Strategia are ca scop crearea unui proces de angrenare si co-design de proiecte şi planuri investiţionale împreună cu acele organizaţii ce se vor arata interesate să se implice cu expertiză şi resurse, în grupurile de lucru aferente Digital Governance şi Cybersecurity.

Sectorul digital din România a cunoscut o creştere rapidă, având un venit total de peste 14 miliarde euro, echivalentul a peste 6% din PIB al României.

Începând cu luna iunie 2023, România  face parte din Digital for Development Hub (D4D), ceea ce deschide oportunitatea accesării de fondurile externe alocate de către Comisia Europeană.

Începând din anul 2017, Comisia Europeană a dezvoltat politica de Digital4Development (D4D) ce a devenit una dintre priorităţile de politică externă a Uniunii Europene în relaţia cu ţările în curs de dezvoltare. Din totalul de 79,5 miliarde euro alocate prin instrumentul Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument (NDICI) pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană preconizează că aproximativ şase miliarde euro vor fi alocate proiectelor de digitalizare, mai indică sursa citată.

Strategia Global Gateway a Comisiei Europene îşi propune să mobilizeze 300 miliarde euro în investiţii private, iar unul din principale obiective sunt şi investiţile în domeniul digital.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.