Restul lumii ar trebui să copieze regulile Uniunii Europene în domeniul criptoactivelor, pentru a crea o abordare globală solidă, care să protejeze consumatorii şi stabilitatea financiară, a declarat miercuri şeful serviciilor financiare al UE, Mairead McGuinness, citat de Reuters.
Parlamentul European urmează să aprobe joi reglementările UE pentru pieţele criptoactivelor (MiCA), primul set cuprinzător de reguli din lume pentru sectorul nereglementat până acum.
Statele UE şi-au dat deja acordul.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Sectorul cripto a fost zguduit de eşecul platformei de tranzacţionare de criptomonede FTX şi de alte prăbuşiri ale unor companii din acest sector, ducând la scăderea preţurilor de referinţă ale bitcoin, deşi moneda a început să-şi revină.
”Sper că regulile noastre ar putea deveni un model pentru alte ţări”, a declarat comisarul UE pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, în faţa Parlamentului reunit.
MiCA cere ca firmele cripto să fie autorizate de UE pentru a putea să deservească clienţii din bloc şi să respecte regulile împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului.
Acestea vor fi lansate în etape, începând cu iulie 2024, pentru a oferi timp sectorului să se adapteze.
Firmele de criptomonede autorizate într-un stat UE ar avea voie să îşi ofere serviciile în toate cele 27.
Oraşele UE, inclusiv Parisul, atrag deja firme din acest sector.
”Marchează sfârşitul erei Vestului Sălbatic pentru criptoactive”, a declarat parlamentarul Ernest Urtasun, deputat al Partidului Verzilor.
Dar alte ţări trebuie să îşi joace rolul prin introducerea unor reguli solide, a spus McGuinness, ai cărui oficiali au elaborat MiCA.
”Convergenţa globală este absolut esenţială”.
Marea Britanie tocmai a stabilit proiecte de reguli pentru reglementarea criptoactivelor.
Potrivit comisarului McGuinness , Comisia Europeană va studia dacă sunt necesare reguli suplimentare pentru finanţarea descentralizată şi pentru împrumuturile în criptoactive.
”Credem că dacă FTX ar fi fost inclusă sub jurisdicţia UE, multe dintre practicile sale nu ar fi fost permise în conformitate cu MiCA”, a adăugat ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.