Consumul de energie al centrelor de date va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon până în 2025, arată un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Crosspoint Real Estate. O piaţă de 175 miliarde de dolari, estimată să îşi tripleze valoarea în următorii 5 ani, industria centrelor de date a atins peste 8.000 de unităţi operaţionale la nivel global în 2023, relevă studiul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel mai recent studiu al Crosspoint Real Estate, Romania Data Centers, analizează atât atuurile cât şi punctele slabe ale României ca potenţială destinaţie pentru operatorii de centre de date.

”Aşa cum secolul XX a marcat o nouă eră în evoluţia umanităţii prin revoluţia industrială, secolul XXI este, fără îndoială, unul în care tehnologia ne remodelează atât societatea, cât şi experienţele de zi cu zi. În urmă cu 23 de ani, în momentul exploziei bulei dotcom, doar 7% din populaţia globală avea acces la internet. În prezent, peste 5 miliarde de persoane sunt conectate la internet şi 100 zettabyţi de informaţii sunt generaţi anual. În consecinţă, această creştere exponenţială a dat naştere unei dezvoltări direct proporţionale a industriei centrelor de date. O piaţă de 175 miliarde de dolari, estimată să îşi tripleze valoarea în următorii 5 ani, industria centrelor de date a atins peste 8.000 de unităţi operaţionale la nivel global în 2023”, arată studiul.

Acest tip de activ alternativ atrage din ce în ce mai mulţi investitori: fondul de investiţii Blackstone, unul din cei mai mari proprietari de active imobiliare din lume, şi-a declarat anul acesta intenţia de a vinde o parte substanţială a portofoliului său pentru a îşi asigura o rezervă de lichidităţi în scopul construirii de centre de date, alocând 8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de centre de date de mari dimensiuni (hyperscale) pentru o serie de companii importante din industria Tech.

În ultimii ani, criza energetică rezultată în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina, nevoia operatorilor de a reduce costurile, dar, mai ales, ameninţarea iminentă a schimbărilor climatice, au intensificat nevoia de a face o tranziţie către dezvoltarea unor centre de date sustenabile. Proiecţiile actuale indică faptul că, până în 2025, consumul de energie al centrelor de date va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon, acestea fiind responsabile de consumul a până la 20% din energia electrică produsă la nivel mondial. Presiunea reglementării industriei, impunerea standardelor ESG, nevoia de eficientizare a operaţiunilor şi creşterea costurilor de dezvoltare determină operatorii de centre de date să se extindă în zone de pe glob neexplorate până acum.  

Pe lângă o privire de ansamblu a situaţiei curente a industriei în România, studiul Crosspoint analizează o serie de indicatori esenţiali dezvoltării centrelor de date: infrastructura de internet şi tehnologie, resursele naturale şi energia, evoluţia demografică, nivelul de calificare şi disponibilitatea resurselor umane, gradul de securitate şi riscul prezentat de dezastrele naturale.

“Am adaptat la piaţa românească un sistem de scoring inclus în raportul European Data Centres al partenerilor nostri de la Savills şi ne bucurăm să prezentăm rezultatele primului studiu din România realizat de o companie de real estate pe piaţa de data centers. Am analizat în detaliu fiecare indicator inclus în acest scoring şi am adăugat noi informaţii pentru a oferi o imagine completă şi cât mai obiectivă, detaliind atât atuurile cât şi punctele slabe ale României ca destinaţie pentru operatorii de centre de date”, explică Ilinca Timofte, head of research, Crosspoint Real Estate.

Piaţa românească a centrelor de date este încă la început de drum. Conform studiului Crosspoint, în prezent există pe piaţa românească 30 de centre de date localizate în Bucureşti, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca şi Timişoara. Pe cap de locuitor, capacitatea centrelor de date din România este de doar 3,2W, mult sub media ţărilor nordice, care se află în topul clasamentului cu 22,6 W, dar şi sub media Europei Centrale şi de Est, unde capacitatea este de 4,5W. Centrele de date din România au însă avantajul de a avea unul dintre cei mai scăzuţi coeficienţi de eficienţă a utilizării energiei electrice (Power Usage Effectiveness sau PUE), estimat la 1,37, mult sub media europeană şi foarte aproape de cel înregistrat de ţările nordice.

“Pe lângă acest aspect fundamental, România deţine o serie de resurse cruciale pentru dezvoltarea industriei centrelor de date, de la asigurarea unei operări sustenabile a unui astfel de business, la accesul la resurse umane calificate şi diverse, şi poate deveni o locaţie-ţintă pentru jucătorii de pe această piaţă în perioada următoare”, adaugă Timofte.  

Fondată în 2005, Crosspoint Real Estate oferă atât servicii de tranzacţionare şi consultanţă pentru domeniul imobiliar, cât şi solutii financiare necesare marilor investitori, pentru toate tipurile de proprietăţi: birouri, retail, industrial, terenuri, hoteluri şi rezidenţial. Crosspoint Real Estate este asociatul internaţional Savills în România, una dintre cele mai mari companii de real estate la nivel mondial, fondată în 1855 – cu venituri de peste 2,29 miliarde lire generate în 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.