Şeful băncii centrale a Austriei a declarat că există un ”risc minor” în planul Raiffeisen Bank International de a cumpăra un pachet de acţiuni la compania austriacă de construcţii Strabag, cu fonduri aflate în prezent în Rusia, şi numai Raiffeisen poate judeca dacă acest risc merită să fie asumat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernatorul Robert Holzmann al Băncii Naţionale a Austriei (ONB), care controlează respectarea sancţiunilor financiare, a declarat pentru Reuters, într-un interviu, că ONB consideră că acordul planificat care implică cea mai mare bancă occidentală din Rusia respectă sancţiunile.

Cu toate acestea, el a adăugat: ”Atât în SUA, cât şi în Europa sau Austria, Banca Naţională a Austriei, nu putem oferi un cec în alb.”

El a refuzat să spună ce a vrut să spună în special prin riscul minor.

RBI analizează de mult timp vânzarea sau retragerea afacerii sale în Rusia după invazia Ucrainei. A anunţat în decembrie că intenţionează să cumpere o participaţie la Strabag de la Rasperia, o companie controlată la acea vreme de magnatul rus Oleg Deripaska, care se află sub sancţiunile SUA şi UE.

RBI spune că înţelegerea respectă toate sancţiunile. Rasperia şi acel pachet de acţiuni, de aproximativ 24% din Strabag, au fost vândute de atunci unei alte companii, Iliadis JSC, despre care RBI spune că este ”un investitor nesancţionat”.

Reuters a relatat în martie că Washingtonul presează RBI să renunţe la tranzacţia planificată de 1,1 miliarde de euro (1,2 miliarde de dolari).

”Deoarece riscul există, este o decizie a Raiffeisen să spună, având în vedere că există un risc minor, merită să o facem sau nu?” spuse Holzmann.

Într-o declaraţie de marţi, RBI a repetat că acordul planificat respectă toate cerinţele legate de sancţiuni.

”Noua structură de proprietate a Rasperia ar trebui să ofere RBI confort că nicio persoană sau entitate sancţionată nu va beneficia direct sau indirect de achiziţia anunţată de către RBI a acţiunilor Strabag SE şi nici de orice plată aferentă acestor acţiuni”, a spus RBI.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.