Eduard Mititelu, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a reprezentat România la Consiliul Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie (Telecomunicaţii), care a avut loc la Bruxelles, el declarând că Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze o reţea de centre de operaţiuni de securitate (SOC) transfrontaliere pentru a spori capacităţile de detectare şi de reacţie şi de recuperare imediată în cazul unor incidente de securitate cibernetică semnificative şi de amploare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ministerului Cercetării, în cadrul reuniuni Consiliului, miniştrii telecomunicaţiilor au convenit asupra unei abordări generale cu privire la regulamentul privind măsurile de reducere a costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice gigabit, care vizează reducerea costurilor inutil de ridicate ale instalării infrastructurii de comunicaţii electronice.

De asemenea, miniştrii au participat la dezbaterea pe tema „Leadershipul tehnologic şi de competitivitate”, cu accent pe investiţiile în reţele şi infrastructuri digitale.

”În cadrul acesteia au fost abordate provocările şi oportunităţile pentru competitivitatea şi sustenabilitatea pe termen mediu şi lung, măsurile care ar trebui promovate pe piaţa telecomunicaţiilor pentru un mediu digital sustenabil şi sigur, dar şi pentru a garanta securitatea şi rezistenţa cablurilor submarine critice, inclusiv, dar fără a se limita la guvernanţă, reglementare şi finanţare. Consultarea publică relevantă realizată de Comisia Europeană în primul semestru al acestui an a concluzionat că operatorii europeni de telecomunicaţii au nevoie de amploare şi agilitate pentru a se adapta la această revoluţie tehnologică, dar sunt împiedicaţi de fragmentarea pieţei”, arată ministerul cercetării.

Totodată, miniştrii telecomunicaţiilor au luat act de un raport intermediar referitor la Regulamentul privind solidaritatea cibernetică (CSoA), care stabileşte măsuri de consolidare a solidarităţii şi a capacităţilor de la nivelul UE pentru detectarea ameninţărilor şi a incidentelor de securitate cibernetică, pregătirea legată de acestea şi contracararea lor.

Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene a avansat propunerea privind modificarea Legii privind securitatea cibernetică. Secretarul de stat Eduard Mititelu a declarat că certificarea serviciilor de securitate gestionate este un mijloc eficient de a crea încredere în calitatea acestor servicii, iar întregul proces de certificare joacă un rol din ce în ce mai important în prevenirea şi atenuarea incidentelor de securitate cibernetică.

”Credem cu tărie că Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze o reţea de centre de operaţiuni de securitate (SOC) transfrontaliere pentru a spori capacităţile de detectare şi de reacţie, precum şi un mecanism de urgenţă eficient în caz de reacţie şi de recuperare imediată în cazul unor incidente de securitate cibernetică semnificative şi de amploare”, a precizat secretarul de stat Eduard Mititelu, în timpul alocuţiunii din cadrul Consiliului.

Tototdată, demnitarul român a mulţumit comisarului Thierry Breton pentru că a prezentat o propunere echilibrată şi cuprinzătoare care implică structurile actuale pe care le avem în Uniunea Europeană, respectiv ENISA, Centrul de competenţă în materie de securitate cibernetică (ECCC), reţeaua EU- CSIRTs şi EU-CyCLONe.

Agenda Consiliului a mai inclus o serie de puncte de informare ale preşedinţiei spaniole privind: Regulamentul de stabilire a normelor armonizate referitoare la inteligenţa artificială (AIA); Regulamentul de modificare a Regulamentului (UE) nr. 910/2014 în ceea ce priveşte stabilirea unui cadru pentru Identitatea digitală europeană (eIDAS2); Regulamentul de stabilire a măsurilor pentru un nivel înalt de interoperabilitate a sectorului public în întreaga Uniune (IEA); Regulamentul de modificare a Legii privind securitatea cibernetică ca în ceea ce priveşte serviciile de securitate gestionate (CSA+); Regulamentul privind cerinţele orizontale de securitate cibernetică pentru produsele cu elemente digitale (CRA). De asemenea, Comisia Europeană a prezentat iniţiativele internaţionale în domeniul digital (cu accent pe TTC şi parteneriate digitale) – Gateways europene de date ca element cheie al Declaraţiei Ministeriale a UE pe tema Deceniului Digital; Conferinţa Mondială privind Radiocomunicaţiile ITU 2023 (WRC-23)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.