Sam Bankman-Fried a fost condamnat joi la 25 de ani de închisoare de către un judecător american, pentru că a furat 8 miliarde de dolari de la clienţii platformei de criptomonede FTX, acum falimentară, pe care a fondat-o, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul de district Lewis Kaplan a pronunţat sentinţa la o şedinţă de judecată din Manhattan, după ce a respins afirmaţia lui Bankman-Fried conform căreia clienţii FTX nu au pierdut de fapt bani şi a constatat că el a minţit în timpul mărturiei sale.

Pe 2 noiembrie 2023, un juriu l-a găsit pe Bankman-Fried, în vârstă de 32 de ani, vinovat pentru şapte acuzaţii de fraudă şi conspiraţie ca urmare a prăbuşirii FTX din 2022, în ceea ce procurorii au spus că este una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Statelor Unite.

Kaplan a spus că Bankman-Fried nu a arătat nicio remuşcare.

”Ştia că este greşit. Ştia că este ilegal. Regretă că a pariat foarte rău cu privire la probabilitatea de a fi prins. Dar nu va admite nimic, aşa cum este dreptul lui”, a spus Kaplan înainte de a pronunţa sentinţa.

Bankman-Fried, purtând un tricou bej cu mânecă scurtă, de închisoare, a recunoscut pe parcursul a 20 de minute de observaţii adresate judecătorului în timpul şedinţei că clienţii FTX au avut de suferit şi a oferit scuze foştilor săi colegi de la FTX - dar nu a recunoscut fapte penale.

El a promis că va face apel la condamnarea şi sentinţa sa.

Bankman-Fried stătea cu mâinile împreunate în faţa lui, în timp ce Kaplan citea sentinţa.

El a vorbit cu avocatul său, Marc Mukasey, pentru scurt timp, înainte de a fi scos din sala de judecată după audiere.

Sentinţa a marcat punctul culminant al căderii lui Bankman-Fried de la un antreprenor ultra-bogat şi un donator politic important la cel mai mare trofeu de până acum al unei campanii de represiune a autorităţilor americane împotriva abuzurilor de pe pieţele criptomonedelor.

”Minciunile sale deliberate şi continue au demonstrat o nerespectare neplăcută faţă de aşteptările clienţilor şi o lipsă de respect pentru statul de drept”, a declarat Damian Williams, procurorul SUA din Manhattan, într-un comunicat.

Kaplan a descoperit că clienţii FTX au pierdut 8 miliarde de dolari, investitorii FTX au pierdut 1,7 miliarde de dolari şi că creditorii fondului de speculaţii Alameda Research, fondat de Bankman-Fried, au pierdut 1,3 miliarde de dolari.

Judecătorul a mai spus că Bankman-Fried a minţit în timpul mărturiei sale când a spus că nu ştie că fondul său speculativ a cheltuit depozitele clienţilor luate de la FTX.

Procurorii federali au cerut o pedeapsă cu închisoarea de la 40 la 50 de ani.

Mukasey a susţinut că o pedeapsă mai mică de 5-1/4 ani ar fi potrivită.

'ÎMI PARE RĂU PENTRU ASTA'

Adresându-se judecătorului, Bankman-Fried a spus: ”Clienţii au suferit... Nu am vrut deloc să minimizez acest lucru. De asemenea, cred că este ceva care lipsea din ceea ce am spus pe parcursul acestui proces şi Îmi pare rău pentru asta."

Referindu-se la colegii săi de la FTX, Bankman-Fried i-a spus judecătorului: ”Ei au pus mult din ei înşişi în asta şi am aruncat toate astea. Mă bântuie în fiecare zi”.

Trei dintre foştii săi asociaţi apropiaţi au mărturisit în calitate de martori ai acuzării la proces că le-a ordonat să folosească fondurile clienţilor FTX pentru a acoperi pierderile la Alameda Research. Toţi trei au pledat vinovaţi de fraudă.

În timpul audierii, Mukasey a încercat să-şi distanţeze clientul de escroci notorii precum Bernie Madoff.

”Sam nu a fost un criminal în serie financiar nemilos, care şi-a propus în fiecare dimineaţă să rănească oamenii”, a spus Mukasey, descriindu-şi clientul drept ”un tocilar de matematică stângaci” care a muncit din greu pentru a recupera banii clienţilor după prăbuşirea FTX.

”Sam Bankman-Fried nu ia decizii cu răutate în suflet. El ia decizii cu matematica în cap”, a adăugat Mukasey.

Bankman-Fried a mărturisit în propria apărare că a făcut greşeli precum că nu a implementat o echipă de management al riscului, dar a negat că intenţiona să fraudeze pe cineva sau să fure banii clienţilor.

Părinţii săi, profesori de drept de la Universitatea Stanford, Joseph Bankman şi Barbara Fried, au participat la sentinţă.

 Absolvent al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, Bankman-Fried a profitat de un boom al valorilor bitcoin şi altor active digitale, ajungând la o avere netă de 26 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes, înainte de a împlini 30 de ani.

Bankman-Fried a devenit cunoscut pentru părul său creţ neîngrijit şi angajamentul faţă de o mişcare cunoscută sub numele de altruism eficient, care încurajează tinerii talentaţi să se concentreze pe câştigarea banilor şi să-i dea unor cauze demne.

De asemenea, a fost unul dintre cei mai mari contribuitori pentru candidaţii democraţi şi cauze politice, înaintea alegerilor intermediare din 2022 din SUA.

Procurorii au spus că imaginea responsabilă pe care a cultivat-o a ascuns deturnarea de ani de zile a fondurilor clienţilor.

Bankman-Fried este reţinut la Centrul de Detenţie Metropolitan din Brooklyn din august 2023, când Kaplan i-a revocat cauţiunea după ce a constatat că probabil a manipulat martorii de cel puţin două ori.

Kaplan a spus că va recomanda ca Bankman-Fried să fie trimis la o închisoare aproape de San Francisco.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.