Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a anunţat miercuri, pe bursă, că a depus oferta angajantă de cumpărare integrală a acţiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, restul participaţiei de 50% fiind al OMV Petrom.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Având în vedere scrisoarea adresată de către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 15 februarie 2021 care prevede ca data finală până la care cumpărătorii interesaţi sunt invitaţi să depună ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administraţie al Romgaz SA a avizat în data de 30 martie 2021 oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Restul participaţiei de 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de ApăAdâncă este deţinut de OMV Petrom”, anunţă Romgaz.

Oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, astfel cum a fost avizată de Consiliul de Administratie al Romgaz,a fost transmisă către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 30 martie 2021.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Oferta angajantă şi încheierea tranzacţiei de cumparare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited sunt condiţionate de aprobarea acestora de către Adunarea generală extraordinara a acţionarilor Romgaz, în conformitate cu prevederile legale şi ale Actului constitutiv Romgaz”, precizează compania.

Exxon Mobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă poate ajunge la câteva miliarde dolari. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanţă de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.

Romgaz a realizat în 2020 un profit net preliminat de 1,25miliarde lei, în creştere cu peste 15,14%, în timp ce cifra de afaceri preliminată este de 4,07 miliarde lei, în scădere cu aproape 20%. Producţia de gaze naturale estimată pentru anul 2020 a fost de 4,519 miliarde metri cubi, cu 757,2 milioane mc mai mică decât producţia realizată în anul anterior (-14,35%) ca urmare a situaţiei speciale generate de pandemia COVID-19 în economia românească.

Romgaz are 6.200 de angajaţi şi o capitalizare de 12,79 miliarde lei.

Compania de stat şi-a planificat investiţii de 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră. Din această sumă, în producţia de energie electrică compania vrea să investească 3,66 miliarde lei, în centralele electrice de la Iernut şi Mintia, dar şi în surse regenerabile de energie.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.