Rezultatul peste aşteptări obţinut de democraţi la alegerile intermediare din SUA i-ar putea forţa pe investitorii de pe pieţele financiare să îşi regândească scenariul unei guvernări divizate, care este preferată de pieţe şi la care mulţi se aşteptau, relatează Reuters.
Democraţii au păstrat controlul asupra Senatului Statelor Unite, spulberând speranţele referitoare la ”un val roşu” la care se aşteptau republicanii.
Republicanii rămân aproape de a prelua controlul Camerei Reprezentanţilor, în timp ce oficialii continuă să numere buletinele de vot, rezultatele fiind aşteptate să devină evidente în următoarele zile.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
După votul de la jumătatea mandatului de săptămâna trecută, investitorii se aşteptau în mare parte la o guvernare divizată, în care republicanii să câştige controlul asupra Camerei, Senatului sau ambelor şi cu democratul Joe Biden la Casa Albă.
În timp ce este puţin probabil ca democraţii să câştige şi Camera Reprezentanţilor, în acest moment, percepţia că un astfel de rezultat este în sfera posibilităţii ar putea readuce îngrijorări cu privire la cheltuieli şi legislaţie la care mulţi investitori nu se mai gândeau.
Quincy Krosby, strateg-şef global la LPL Financial, consideră că mai multă putere a democraţilor în Congres ar putea pune politica fiscală şi monetară una împotriva celeilalte, întârziind eforturile Rezervei Federale de a lupta cu inflaţia.
”Dacă scopul este reducerea cererii, acum am putea avea politici care să susţină cererea”, a spus ea.
Încă se mai numără voturi pentru Camera Reprezentanţilor, multe din California, cu tendinţe liberale.
Până duminică dimineaţa, republicanii câştigaseră 211 locuri, iar democraţii 205, fiind necesare 218 pentru majoritate.
Cheltuielile sunt o îngrijorare pentru unii investitori, deoarece ei cred că ar putea susţine inflaţia şi ar putea forţa Fed să-şi intensifice politicile de înăsprire a politicii monetare, care afectează piaţa financiară.
Datele despre inflaţie de săptămâna trecută, sub aşteptările pieţei, au stimulat speranţa că Fed şi-ar putea tempera majorările dobânzilor, declanşând o creştere bruscă a acţiunilor şi obligaţiunilor.
Wall Street tinde să privească în mod favorabil guvernareal divizată, în parte pentru că unii investitori cred că aceasta face ca schimbările majore de politică să fie mai dificil de realizat.
Un guvern divizat i-ar putea împiedica pe democraţi să depună mai multe pachete fiscale mari, inclusiv cheltuieli pentru politicile climatice şi energetice de 369 de miliarde de dolari, şi să adopte o taxă excepţională pentru companiile de petrol şi gaze, au scris analiştii de la UBS Global Wealth Management la începutul acestei luni.
Totuşi, ”politica Rezervei Federale, mai degrabă decât politica fiscală, va rămâne principalul motor al pieţelor în opinia noastră”, au spus aceştia.
În acelaşi sens, analiştii de la Morgan Stanley au scris înainte de alegeri că extinderea majorităţii democraţilor în Congres ar putea determina pieţele ”să atribuie o probabilitate mai mare unei continuări a expansiunii fiscale, în timp ce Congresul şi Fed ar trage efectiv în direcţii opuse în privinţa inflaţiei”.
”Implicaţiile pe termen scurt pentru pieţe ar putea fi randamente mai mari ale obligaţiunilor Trezoreriei şi un dolar mai puternic, reflectând potenţialul unei dobânzi mai mari pentru fondurile federale”.
Din punct de vedere istoric, acţiunile s-au descurcat mai bine sub un guvern divizat, atunci când un democrat s-a aflat la Casa Albă: randamentul mediu annual al S&P 500 a fost de 14% într-un Congres divizat sub un preşedinte democrat, conform datelor începând din 1932 analizate de RBC Capital Markets. Acesta se compară cu un randament de 10% când democraţii controlau preşedinţia şi Congresul.
Desigur, oricare dintre configuraţii este mult mai bună decât performanţa pieţei în acest an. Chiar şi după ce şi-a revenit în ultima săptămână, S&P 500 este în continuare în scădere cu 16,2% îm acest an.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.