Rezervele valutare gestionate de Banca Naţională a României (BNR) au crescut în luna mai cu 1,2 miliarde euro (3,8%) faţă de sfârşitul lunii precedente, ajungând la 32,67 miliarde euro, în special ca urmare a emisiunii de obligaţiuni în euro a Ministerului Finanţelor, în valoare de 1 miliard de euro, arată datele publicate miercuri de banca centrală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 30 aprilie, rezervele se situau la 31,47 miliarde euro.

Astfel, în mai au intrat în rezervele valutare 1,45 miliarde euro, cea mai mare parte a sumei provenind din emisiunea de euroobligaţiuni a statului. 

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Îh 19 mai, Ministerul Finanţelor a atras de pe pieţele internaţionale 1 miliard de euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe 12 ani, pentru care cererea a fost aproape dublă. Titlurile au fost plasate la un randament de 2,992% pe an, investitorii din Germania, Austria şi România contribuind cu 39% din sumă.

Pe de altă parte, la rezervele valutare au avut loc ieşiri de 250 milioane euro în luna mai, în principal din modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci şi din plata ratelor şi dobânzilor la datoria publică în valută.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, însă valoarea acesteia a scăzut la 3,62 miliarde euro, de la 3,737 miliarde euro la finalul lunii aprilie, pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale ale metalului galben. 

Însumate, rezervele internaţionale ale României de valute şi aur valorau 36,3 miliarde de euro la finalul lunii mai. 
 
Rezervele internaţionale ale României acopereau, la finalul anului trecut, 6,4 luni de importuri de bunuri şi servicii, în condiţiile în care economiştii consideră satisfăcător un grad de acoperire de cel puţin şase luni.
 
În luna iunie este un vârf de plată pentru datoria publică în valută, statul având de rambursat datorii scadente în valoare de 1,8 miliarde euro. În primele cinci luni din 2016, Ministerul Finanţelor a plătit 2,47 miliarde euro şi mai are de făcut plăţi de 2,92 miliarde euro până la finalul anului. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.