Preţurile producţiei industriale au scăzut în august cu 0,3% comparativ cu luna precedentă, iar ritmul scăderii din ultimul an s-a atenuat la -1,9%, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna iulie, preţurile producţiei industriale au coborât cu 0,5% faţă de iunie, dar au fost mai mici cu 2,3% faţă de a şaptea lună din 2015.

În august, cele mai mari scăderi de preţuri faţă de luna anterioară s-au înregistrat la activităţi anexe extracţiei de petrol sau gaze naturale, de 5%.

La polul opus, preţurile au crescut în august faţă de luna iule cu 0,6% în industria metaurgică, potrivit INS.

În perioada august 2015 - august 2016, cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, de 17,9%, şi în fabricarea substanţelor chimice (-12%), în timp ce cele mai mari scumpiri au fost în serviciile anexe extracţiei (+5,3%) şi în industria pielăriei (+3,3%).

În sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, preţurile au scăzut cu 6,6% în ultimul an, arată datele INS. 

Preţuile producţiei industriale reprezintă o măsură a preţurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.