Preşedintele iranian Hassan Rohani a prezentat duminică în Parlament un ”buget de rezistenţă”, de 39 de miliarde de dolari, pentru anul fiscal care începe în martie 2020, în condiţiile sancţiunilor impuse de Statele Unite care sufocă economia ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Anul viitor, ca şi în anul în curs, bugetul nostru va fi unul de rerzistenţă şi de perseverenţă în faţa sancţiunilor”, a declarat Rohani, citat de postul public de radio din Iran.

Preşedintele a adăugat că ”acest buget anunţă lumii că în pofida sancţiunilor suntem în măsură să gestionăm ţara, în special în sectorul petrolier”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Bugetul anului fiscal care va începe în martie 2020 a fost anunţat cu câteva săptămâni după o creştere puternică a preţurilor carburanţilor, care a declanşat la jumătatea lunii noiembrie manifestaţii marcate de violenţe şi victime omeneşti.

Rohani a explicat majorarea prin faptul că statul nu a avut altă soluţie pentru a ajuta familiile cu venituri mici şi medii, care suferă din cauza situaţiei economice provocată de sancţiunile americane.

În discursul susţinut duminică în Parlament, Rohani a anunţat o majorare de 15% a salariilor din sectorul public.

Retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul nuclear convenit în 2015 de puterile occidentale cu Iranul şi reintroducerea sancţiunilor americane împotriva Teheranului au aruncat economia ţării într-o recesiune gravă.

Fondul Monetar Internaţional estimează că PIB-ul iranian se va contracta în acest an cu 9,5%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.