Membrii Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR) – Orange, Telekom, Vodafone România – au cerut Guvernului, marţi, să anuleze prevederile OUG 114/2018, referitoare la comunicaţiile electronice, în contextul în care acestea descurajează evoluţia tehnologică a reţelelor de telefonie mobilă într-un an în care operatorii trebuie să investească în noile tehnologii 5G.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Operatorii avertizează că OUG impune un set de noi taxe şi impozite asupra sectorului de comunicaţii, care riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de bună calitate la preţuri mici, raportate la piaţa Uniunii Europene (UE).

”Membrii AOMR au solicitat Guvernului României şi celorlalte instituţii iniţiatoare măsuri de corecţie a documentului, absolut necesare pentru evitarea destabilizării industriei. În plus, am semnalat autorităţilor mai multe prevederi care încalcă normative la nivel european sau care intră în conflict cu prevederi ale legislaţiei naţionale”, se arată în comunicat.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, taxa anuală de 3% din cifra de afaceri reprezintă aproximativ 100 de milioane euro – pe care Guvernul României intenţionează să le colecteze de la operatori şi care, astfel, nu vor mai fi investite în dezvoltarea de reţele şi noi servicii de telecomunicaţii din România, potrivit operatorilor.

”Acest lucru se petrece chiar în anul în care operatorii mobili trebuie să suporte cheltuieli semnificative pentru spectrul de frecvenţe 5G şi să declanşeze investiţii de anvergură în reţelele 5G. În acelaşi timp, preţurile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin această Ordonanţă la un nivel exagerat de mare, în contradicţie cu prevederile Directivei 2002/20/ CE şi cu mult mai ridicat decât în celelalte state europene”, se arată în comunicat.

Operatorii au subliniat că, potrivit Strategiei Naţionale 5G, statul român ar trebui să intre într-un parteneriat cu sectorul privat care să faciliteze extinderea reţelelor de telecomunicaţii fixe şi mobile, absolut obligatorii pentru servicii 5G de succes.

”Constatăm însă că OUG 114/2018 conţine prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancţiuni atât excesive cât şi discriminatorii pentru companiile telecom faţă de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea şi modernizarea reţelelor de comunicaţii. În concluzie, măsurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicaţii mobile, în detrimentul investiţiilor necesare pentru dezvoltarea reţelelor. Având în vedere toate motivele menţionate mai sus solicităm Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicaţiile electronice”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.